Overslaan en naar de inhoud gaan

Slachtoffer keek Osama I. in de ogen: 'De duivel'

Geplaatst opmaandag 11 maart 2019 - 18:40

Er komt dinsdag een voorlopig einde aan een tumultueuze periode voor verschillende Maastrichtse families. Zij horen dan wat Osama I. (38) voor straf krijgt voor twee dodelijke steekpartijen in december 2017.

Enas volgt de uitspraak met speciale interesse. Zij verloor op 14 december niet alleen haar moeder, maar keek ook zelf de dood in de ogen.

Lees ook: Achttien jaar celstraf geëist na Maastrichtse moorden

Heel gezellig
Osama stak eerst moeder Nabila meerdere malen, om vervolgens ook op Enas in te steken. De twee vrouwen hadden net samen met verschillende gezinsleden gegeten. "We hebben nog thee gedronken en gelachen samen, het was heel gezellig." Haar vader en broer verlieten de woning, voor een bezoek aan haar zus. Enas en haar moeder bleven achter. "Ik ging naar boven om me om te kleden en toen ging de bel", blikt de geboren Syrische terug in gesprek met L1.

Ogen als de duivel
Toen Nabila de deur opende, zag ze daar een voor haar onbekende man. Het was Osama. "Ze was natuurlijk geschrokken en riep mij. Ik ben naar beneden gegaan, ben de trap afgevallen. Toen zag ik hem. Zijn ogen. Dat was gewoon... zoals de duivel. Hij was heel sterk. Ik had niks in mijn handen en hij had een groot mes." Enas vocht voor het leven van haar moeder. "Ik wilde haar beschermen, maar dat lukte me niet."

Levenslange celstraf
Enas verloor haar bewustzijn en moest later in het ziekenhuis horen dat haar moeder het niet had gered. Een slopend rouwproces volgde. Dat verdachte Osama tot dusver geen antwoord heeft gegeven op de waarom-vraag, heeft niet geholpen in de verwerking van de dood van haar moeder. Hij zegt nog altijd dat hij werd bezeten door kwade geesten. "Een leugen, onzin", is Enas stellig. "Die man liegt. Ik hoop dat ze hem de hoogste straf geven die er in Nederland is: levenslang."

Geen leven
Een kleine maand geleden eiste justitie achttien jaar cel en een tbs-maatregel voor Osama. Enas hoopt dat de uiteindelijke straf hoger uitvalt. Maar levenslang of niet, haar moeder krijgt ze niet meer terug. "De familie is nog steeds in shock. We geloven niet dat ze niet meer leeft. Nog steeds niet. Ik wil het niet beseffen. Ik wil dat ze terugkomt. Het is geen leven zonder moeder." Enas en haar moeder hadden een hechte band. "Ze begreep me al als ze in mijn ogen keek. We waren vrienden, zussen, moeder en dochter en soms andersom."

Dinsdag doet de rechter om 11:00 uur uitspraak in de zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen