Overslaan en naar de inhoud gaan

Skatepark verwijdert vrouwenhaat-kunstwerk van Limburger

Geplaatst opdinsdag 15 september 2020 - 13:10

Een skatepark in Breda verwijdert het kunstwerk 'Destroy my Face' van Roermondenaar Erik Kessels. Het werk heeft voor commotie op internet gezorgd en zou volgens critici oproepen tot vrouwenhaat en geweld tegen vrouwen.

Er werd zelfs een petitie overhandigd. Dat was de druppel voor Pier 15, zoals de skatehal heet. De skatebaan zegt in een verklaring dat er zoveel reacties op social media kwamen dat er geen andere optie was dan het werk te verwijderen. Verder nam ook de druk van haar financiers toe.

Plastische chirurgie
"Het is teleurstellend om te zien dat in deze tijd kritiek op een kunstwerk kan leiden tot het verwijderen ervan en niet aanzet tot dialoog", zegt de 54-jarige beeldend kunstenaar uit Roermond. Kessels verzamelde op internet foto's van mannen en vrouwen die hun gezicht door plastische chirurgie hadden laten veranderen. De Roermondenaar liet zestig foto's uitvergroten en bekleedde er de vloer van skatehal Pier 15 mee.

"De vervorming die ooit begon met cosmetische chirurgie zal in deze installatie doorgaan, terwijl skaters een ongecontroleerde realiteit creëren", zo legt Kessels zijn interactieve kunstwerk uit. De gezichten die tijdens BredaPhoto de vloer van de skatehal sierden, werden als het ware nog verder verminkt doordat skaters eroverheen reden.

Met zijn werk wilde hij de discussie stimuleren over de grenzen van de maakbaarheid van het menselijk gezicht en lichaam.

InstaPerfect
Tijdens het fotofestival worden tot en met 25 oktober op verschillende binnen- en buitenlocaties in de Brabantse stad werken getoond. Directeur Fleur van Muiswinkel zegt er begrip voor te hebben dat mensen zich niet kunnen vinden in de vorm of inhoud van het werk van de Roermondenaar. "Hierover kan je discussiëren", zegt Van Muiswinkel. "Het is confronterend en het schuurt, en roept een zeer essentiële discussie op over de grenzen en de invloedsferen van de cosmetische plastische chirurgie. Met name ook bij de jeugd en bij het nieuwe normaal van InstaPerfect."

BredaPhoto geeft verder aan in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van de online petitie. "Helaas hebben ze de uitnodiging afgeslagen omdat ze anoniem willen blijven", aldus Van Muiswinkel.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen