Overslaan en naar de inhoud gaan

Skatepark verwijdert vrouwenhaat-kunstwerk van Limburger

Geplaatst opdinsdag 15 september 2020 - 13:10

Een skatepark in Breda verwijdert het kunstwerk 'Destroy my Face' van Roermondenaar Erik Kessels. Het werk heeft voor commotie op internet gezorgd en zou volgens critici oproepen tot vrouwenhaat en geweld tegen vrouwen.

Er werd zelfs een petitie overhandigd. Dat was de druppel voor Pier 15, zoals de skatehal heet. De skatebaan zegt in een verklaring dat er zoveel reacties op social media kwamen dat er geen andere optie was dan het werk te verwijderen. Verder nam ook de druk van haar financiers toe.

Plastische chirurgie
"Het is teleurstellend om te zien dat in deze tijd kritiek op een kunstwerk kan leiden tot het verwijderen ervan en niet aanzet tot dialoog", zegt de 54-jarige beeldend kunstenaar uit Roermond. Kessels verzamelde op internet foto's van mannen en vrouwen die hun gezicht door plastische chirurgie hadden laten veranderen. De Roermondenaar liet zestig foto's uitvergroten en bekleedde er de vloer van skatehal Pier 15 mee.

"De vervorming die ooit begon met cosmetische chirurgie zal in deze installatie doorgaan, terwijl skaters een ongecontroleerde realiteit creëren", zo legt Kessels zijn interactieve kunstwerk uit. De gezichten die tijdens BredaPhoto de vloer van de skatehal sierden, werden als het ware nog verder verminkt doordat skaters eroverheen reden.

Met zijn werk wilde hij de discussie stimuleren over de grenzen van de maakbaarheid van het menselijk gezicht en lichaam.

InstaPerfect
Tijdens het fotofestival worden tot en met 25 oktober op verschillende binnen- en buitenlocaties in de Brabantse stad werken getoond. Directeur Fleur van Muiswinkel zegt er begrip voor te hebben dat mensen zich niet kunnen vinden in de vorm of inhoud van het werk van de Roermondenaar. "Hierover kan je discussiëren", zegt Van Muiswinkel. "Het is confronterend en het schuurt, en roept een zeer essentiële discussie op over de grenzen en de invloedsferen van de cosmetische plastische chirurgie. Met name ook bij de jeugd en bij het nieuwe normaal van InstaPerfect."

BredaPhoto geeft verder aan in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van de online petitie. "Helaas hebben ze de uitnodiging afgeslagen omdat ze anoniem willen blijven", aldus Van Muiswinkel.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen