Overslaan en naar de inhoud gaan

'Sjutdown' voor schutterswereld door coronavirus

Geplaatst opzondag 29 maart 2020 - 8:00

De verscherpte coronamaatregelen van de overheid zorgen voor een valse seizoenstart binnen het schutterswezen.

De buks, de kogels en het kruit van de oudste verenigingen in onze provincie die traditioneel tijdens het voorjaar onder de schietbomen tevoorschijn komen, blijven nu voorlopig achter slot en grendel. Want tot 1 juni gaan Bondsfeesten en de diverse lokale koningsvogelschietwedstrijden niet door.

OLS en schuttersfeesten
Enkele schutterijen hebben zelfs besloten om schuttersfeesten die gepland staan na 1 juni of de rest van het seizoen 2020 te cancelen. Zelfs het Oud Limburgs Schuttersfeest, het grootste jaarlijkse treffen van alle Limburgse schutters, gepland op 5 juli in Meijel, wordt verschoven naar 2021.

Lees ook: Oud Limburgs Schuttersfeest verplaatst naar 2021

Video: L1

Federatiekampioenschap
De eerste schuttersactiviteiten in maart zijn allemaal afgezegd. Belangrijk daarin is onder meer het Persoonlijk Federatiekampioenschap, zeg maar het OLS voor individuele schutters, op 25 en 26 april. De diverse Bondsschuttersfeesten van bonden die zijn aangesloten bij de OLS-Federatie zouden vanaf het weekeinde van 10 mei gaan beginnen.

Jubilea
Maar de organisatie van het eerste bondsfeest, schutterij St. Joris Wessem, dat zo graag het 425-jarig jubileum had willen vieren, heeft net als St. Martinus Linne een streep door de festiviteiten gezet. Een inhaaldatum is er nog niet.

Europees Schutterstreffen 2018
Foto: Bram Becks

Bondsfeesten
Dertien Bondsfeesten waren er tot 1 juni gepland, aldus de agenda van het Limburgs Schutterstijdschrift. Als de coronacrisis met bijhorende maatregelen langer duurt, staan er nog eens ruim twintig Bondsfeesten op omkiepen. Vooruitlopend daarop heeft het bestuur van Schuttersbond Eendracht Born-Echt en omstreken nu al besloten om alle bondsfeesten van 2020 af te gelasten. Ook Bondsfeesten in Puth en Valkenburg, gepland in juni, zijn nu al door de plaatselijke schutterij afgelast.

Afstand houden
Die verplichte anderhalve meter afstand is iets wat vooral in het schutterswereldje niet werkt. Onder de schietboom functioneer je als schutter alleen in de nabijheid van de buksmeester en parapluhouder. In een warme feesttent werkt ‘afstand houden’ al helemaal niet maar ook niet als een schutterij of gilde in de gebruikelijke compacte formatie de straat op gaat. De geüniformeerde leden marcheren bijna schouder aan schouder in rotten van drie of vier, afhankelijk van de soort exercitie die de vereniging uitvoert.

OLS 2018
Foto: Loes Schreurs

Op elkaars lippen
De vaandeldrager en tambour-maître kunnen nog enigszins afstand houden, maar de leden van het trommelkorps en de geweerdragers zitten op elkaars lippen. Net als de Koningsparen. Tijdens de gehele optocht legt de koningin haar hand op de arm van de koning. Dat is nu eenmaal de traditie en niet uitvoerbaar op anderhalve meter afstand van mekaar.

Koningsvogelschieten
De vraag is of verenigingen dit voorjaar tijdig hun nieuwe Koningsparen kunnen presenteren. Tot 1 juni zijn namelijk ook alle wedstrijden om het Koningsvogelschieten geschrapt. Volgens de agenda van het Limburgs Schutterstijdschrift een stuk of dertien maar in de praktijk zullen er meer op de agenda staan.

Koningspaar
Het Koningsvogelschieten is weliswaar een zeer lokale schietwedstrijd met overal afwijkende spelregels, maar een nieuwe koning of koningin vormt wel het niet weg te denken middelpunt van iedere schutterij of gilde. Als de overheid vanaf 1 juni het Koningsvogelschieten gaat toelaten, moeten de diverse verenigingen zich haasten om tijdig een Koningspaar op de been te kunnen brengen.

OLS 2019
OLS 2019.
Archieffoto: L1

Derde keer
Voor de derde keer sinds het bestaan van het OLS, het grootste buitenfestival van Limburg na Pinkpop, is het OLS afgelast. Na de start van het OLS in 1876 werd het evenement alleen nog afgelast bij het uitbreken van de beide Wereldoorlogen. Het schutterslokaal van St. Willibrordus in Meijel, het overlegcentrum voor het aankomend OLS, is gesloten en de diverse commissieleden vergaderen niet of doen dat beperkt met behulp van Whatsapp, Skype of Video-call.

Tijd
Behalve het virus was in Meijel de laatste weken ook de tijd een vijand. Er moest nog te veel gebeuren om het OLS door te laten gaan dus nam de organisatie vrijdagavond 28 maart het moedige besluit om het feest een jaar uit te stellen. Daarmee komen ook alle andere aan het OLS gerelateerde feesten en wedstrijden zoals het Kinjer-OLS op donderdag 25 juni, het sponsor-OLS en de 2e editie van het OLS-jeugdschieten.

Zuid-Limburgs Federatiefeest
Wat overblijft zijn het Zuid-Limburgs Federatiefeest (ZLF) op 17, 18 en 19 juli in Schimmert en wellicht nog wat losse bondsfeesten en de traditionele koningvogelschietwedstrijden. Hoewel, wat heeft een nieuw Koningspaar er aan om mee te draaien in een geamputeerd schuttersseizoen. Dan beter ook daarmee een jaartje wachten.

Schutterswei OLS 2018 stock schutterij OLS
Foto: Loes Schreurs

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen