Overslaan en naar de inhoud gaan

'Sjiek en sjoen': Maastricht kent verbeterplekken

Geplaatst opzaterdag 3 april 2021 - 8:00

'Sjiek en sjoen' is al jarenlang een bekende slogan in Maastricht. Maar of de stad wel zo 'sjiek en sjoen' is, is nog maar de vraag.

Volgens Maastrichtenaar Nico Nelissen kent de stad een hoop verbeterplekken.

Boek
Nelissen is president van het Maastrichtse architectuurcentrum TOPOS en stelde namens dit centrum het boek 'Maastricht: op weg naar een nog mooiere stad' samen waarin de verbeterplekken van de stad worden omschreven. "Geef een Maastrichtenaar een compliment over de stad en hij of zij zal dat ter harte nemen", zegt Nelissen. "Vraag je vervolgens aan diezelfde persoon of er ook iets aan zijn stad kan worden verbeterd, dan krijg je gegarandeerd een lijst met voorbeelden van verbeterplekken."

Verbeterplekken
Met die gedachte is het TOPOS aan de slag gegaan en heeft aan inwoners van de stad gevraagd om plekken in te sturen die ruimtelijk verbeterd zouden kunnen of moeten worden. "We hadden 25 tot 50 inzendingen verwacht, maar dat bleken er uiteindelijk 124 te zijn", vertelt Nelissen.

Het is overigens niet de bedoeling dat alle 124 plekken gelijk verbeterd worden. "Het is meer de bedoeling dat de lezers aan het denken worden gezet en dat ze met het boek in de hand op plekken in de stad komen waar ze nog nooit zijn geweest", zegt Nelissen.

"En als ze dan op één van die plekken komen moeten ze zich een vraag stellen. Wat is hier aan de hand en hoe zouden we deze plek zelf kunnen verbeteren? Het gaat er ons om dat we de mensen gevoelig maken voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving", aldus de president van TOPOS.

Video: L1

Dynamiek
Een stad is volgens Nelissen nooit perfect. "En dat moet ook niet, een stad moet altijd rafelranden hebben. Elke stad is permanent in beweging, er zit dynamiek in. En er zitten altijd plekken tussen die wat verlaten of vervallen zijn, dat hoort bij de normale dynamiek."

Wel moet volgens Nelissen voorkomen worden dat mensen die er wonen of er komen zich er aan gaan ergeren of zich er onveilig gaan voelen. Volgens de president moet het zo zijn dat als een bepaalde plek niet meer voldoet aan de normale standaarden, dat er iets aan gedaan moet worden of op zijn minst over wordt gedebatteerd. Bij eventuele verbetering van de plekken speelt volgens Nelissen het risico dat een plek zodanig opgeknapt wordt dat de plek zijn karakter en charme verliest. "Dat karakter moet juist behouden blijven."

Video: L1

Ergeren
Maastricht is geen uitzondering als het gaat om verbeterplekken. Volgens Nelissen is het een bekend gegeven dat Maastrichtenaren zich wel snel 'sjaggernere', maar is dat een goede eigenschap. "Een stukje zelfkritiek die gebaseerd is op een goede zelfreflectie is prima", zegt Nelissen. "Dat werkt positief in de verbetering van het totale klimaat van de stad."

Buitenwijk
Van de 124 verbeterplekken bevinden zich er slechts een stuk of 30 in de binnenstad. De overige verbeterplekken zijn verspreid over de rest van de stad. "Dat gaat echt van Wolder tot Borgharen en van Heer tot Pottenberg", aldus Nelissen.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen