Overslaan en naar de inhoud gaan

Sjek en Jos uit Ohé en Laak ontcijferen oorlogsdagboek vader

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 6:00

Sjek en Jos Derks uit Ohé en Laak hebben maandag een oorlogsdagboek van hun vader en verzetsstrijder Herman aangeboden aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Een van de broers heeft na zijn pensioen het kasboek met harde kaft ontcijferd.

Verzetsstrijder
Het dagboek gaat over de periode oktober 1944 tot mei 1945. Ohé en Laak lag toen op de grens van bevrijd gebied: België, aan de overkant van de Maas was vrij. In bezet gebied werden regelmatig razzia's gehouden om mannen op te pakken voor dwangarbeid.

Het verzet bracht vele nachten lang jonge mannen met een bootje de rivier over om ze uit handen van de bezetter te houden. Herman droeg het dagboek altijd bij zich en noteerde naam en geboortedatum van alle mannen die hij overzette, zodat de familie zou weten waar ze gebleven waren.

Eeuwig behouden
Waarom ze het dagboek maandag aan conservator Rense Havinga van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek aanbieden? "We willen dat het behouden blijft en het is ook een erkenning voor het werk van mijn vader", zegt een van de broers. "Hij heeft nooit een onderscheiding gekregen, dat hoefde voor hem ook niet, maar nu blijft wel bewaard wat hij heeft gedaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen