Overslaan en naar de inhoud gaan

Sjek en Jos uit Ohé en Laak ontcijferen oorlogsdagboek vader

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 6:00

Sjek en Jos Derks uit Ohé en Laak hebben maandag een oorlogsdagboek van hun vader en verzetsstrijder Herman aangeboden aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Een van de broers heeft na zijn pensioen het kasboek met harde kaft ontcijferd.

Verzetsstrijder
Het dagboek gaat over de periode oktober 1944 tot mei 1945. Ohé en Laak lag toen op de grens van bevrijd gebied: België, aan de overkant van de Maas was vrij. In bezet gebied werden regelmatig razzia's gehouden om mannen op te pakken voor dwangarbeid.

Het verzet bracht vele nachten lang jonge mannen met een bootje de rivier over om ze uit handen van de bezetter te houden. Herman droeg het dagboek altijd bij zich en noteerde naam en geboortedatum van alle mannen die hij overzette, zodat de familie zou weten waar ze gebleven waren.

Eeuwig behouden
Waarom ze het dagboek maandag aan conservator Rense Havinga van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek aanbieden? "We willen dat het behouden blijft en het is ook een erkenning voor het werk van mijn vader", zegt een van de broers. "Hij heeft nooit een onderscheiding gekregen, dat hoefde voor hem ook niet, maar nu blijft wel bewaard wat hij heeft gedaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen