Overslaan en naar de inhoud gaan

Sjek en Jos uit Ohé en Laak ontcijferen oorlogsdagboek vader

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 6:00

Sjek en Jos Derks uit Ohé en Laak hebben maandag een oorlogsdagboek van hun vader en verzetsstrijder Herman aangeboden aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Een van de broers heeft na zijn pensioen het kasboek met harde kaft ontcijferd.

Verzetsstrijder
Het dagboek gaat over de periode oktober 1944 tot mei 1945. Ohé en Laak lag toen op de grens van bevrijd gebied: België, aan de overkant van de Maas was vrij. In bezet gebied werden regelmatig razzia's gehouden om mannen op te pakken voor dwangarbeid.

Het verzet bracht vele nachten lang jonge mannen met een bootje de rivier over om ze uit handen van de bezetter te houden. Herman droeg het dagboek altijd bij zich en noteerde naam en geboortedatum van alle mannen die hij overzette, zodat de familie zou weten waar ze gebleven waren.

Eeuwig behouden
Waarom ze het dagboek maandag aan conservator Rense Havinga van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek aanbieden? "We willen dat het behouden blijft en het is ook een erkenning voor het werk van mijn vader", zegt een van de broers. "Hij heeft nooit een onderscheiding gekregen, dat hoefde voor hem ook niet, maar nu blijft wel bewaard wat hij heeft gedaan."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen