Overslaan en naar de inhoud gaan

Sjek en Jos uit Ohé en Laak ontcijferen oorlogsdagboek vader

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 6:00

Sjek en Jos Derks uit Ohé en Laak hebben maandag een oorlogsdagboek van hun vader en verzetsstrijder Herman aangeboden aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Een van de broers heeft na zijn pensioen het kasboek met harde kaft ontcijferd.

Verzetsstrijder
Het dagboek gaat over de periode oktober 1944 tot mei 1945. Ohé en Laak lag toen op de grens van bevrijd gebied: België, aan de overkant van de Maas was vrij. In bezet gebied werden regelmatig razzia's gehouden om mannen op te pakken voor dwangarbeid.

Het verzet bracht vele nachten lang jonge mannen met een bootje de rivier over om ze uit handen van de bezetter te houden. Herman droeg het dagboek altijd bij zich en noteerde naam en geboortedatum van alle mannen die hij overzette, zodat de familie zou weten waar ze gebleven waren.

Eeuwig behouden
Waarom ze het dagboek maandag aan conservator Rense Havinga van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek aanbieden? "We willen dat het behouden blijft en het is ook een erkenning voor het werk van mijn vader", zegt een van de broers. "Hij heeft nooit een onderscheiding gekregen, dat hoefde voor hem ook niet, maar nu blijft wel bewaard wat hij heeft gedaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen