Overslaan en naar de inhoud gaan

'Situatie amateurkunstsector schrijnend door coronacrisis'

Geplaatst opwoensdag 13 mei 2020 - 20:33

De coronacrisis heeft grote impact op de cultuursector. Uit onderzoek van het Huis voor de Kunsten Limburg blijkt dat de totale financiële schade nu minimaal bijna 1,4 miljoen euro bedraagt.

Na 1 juli wordt de situatie voor verenigingen in de amateurkunstsector 'schrijnend', zo staat in een notitie van het Huis voor de Kunsten.

Lasten, geen inkomsten
De schade per vereniging is gemiddeld 3.800 euro. De inkomsten van de verenigingen bestaan uit contributie van de leden, (sponsor)acties en presentatiemomenten zoals concerten en voorstellingen. De laatste twee bronnen vallen nu weg, vertelt directeur-bestuurder Ruud van Eeten van Huis voor de Kunsten Limburg. De vaste lasten, zoals huur en loon voor professionele begeleiders, moeten ze echter doorbetalen, zo licht hij toe.

Anderhalvemetersamenleving
Na 1 juli lopen de kosten van verenigingen door de coronamaatregelen alleen maar op, aldus Van Eeten. Om anderhalve meter afstand te kunnen houden, moeten verenigingen voor repetities en optredens uitwijken naar andere locaties. Mogelijk brengt dat extra kosten met zich mee.

Tegemoetkoming
Volgens het Huis voor de Kunsten is de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 de oplossing voor de financiële problemen. Volgens die regeling kunnen ondernemers tijdens de coronacrisis een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro krijgen. Tot 1 juli zou die compensatie de schade van verenigingen precies opvangen, zegt Van Eeten.

Noodfonds
Bijna de helft van de verenigingen, minimaal 358, komt echter niet in aanmerking voor de regeling. Zij voldoen meestal niet aan de voorwaarde een eigen vestiging te hebben. Het Huis verzoekt de provincie Limburg daarom om met de Rijksoverheid in gesprek te gaan over verruiming van de criteria van de regeling. Is dit niet mogelijk, dan pleit het Huis een noodfonds van bijna 1,4 miljoen euro.

Oproep
Het provinciebestuur doet in een brief aan minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur een oproep om met een steunmaatregel te komen voor de amateurkunstverenigingen. Minister Martin van Rijn heeft een bijdrage van 110 miljoen euro toegezegd aan sportverenigingen. Het provinciebestuur vraagt minister Van Engelshoven iets vergelijkbaars te doen voor de amateurkunstverenigingen.

Sociale samenhang
Tienduizenden mensen in Limburg zijn actief in het verenigingsleven. Doordat dit nu stil ligt, heeft dat ook invloed op het sociale leven in dorpen en steden.

Last van de crisis
Het Huis voor de Kunsten Limburg heeft de effecten van de coronacrisis voor alle typen verenigingen onderzocht, vertelt Van Eeten. "Er is geïnventariseerd op welke manier ze last hebben van de coronacrisis." Het gaat onder meer om muziekverenigingen, koren en toneelverenigingen. Er zijn 913 amateurkunstverenigingen in onze provincie. Daarvan zijn er 715 actief binnen de podiumkunsten.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond