Overslaan en naar de inhoud gaan

'Situatie amateurkunstsector schrijnend door coronacrisis'

Geplaatst opwoensdag 13 mei 2020 - 20:33

De coronacrisis heeft grote impact op de cultuursector. Uit onderzoek van het Huis voor de Kunsten Limburg blijkt dat de totale financiële schade nu minimaal bijna 1,4 miljoen euro bedraagt.

Na 1 juli wordt de situatie voor verenigingen in de amateurkunstsector 'schrijnend', zo staat in een notitie van het Huis voor de Kunsten.

Lasten, geen inkomsten
De schade per vereniging is gemiddeld 3.800 euro. De inkomsten van de verenigingen bestaan uit contributie van de leden, (sponsor)acties en presentatiemomenten zoals concerten en voorstellingen. De laatste twee bronnen vallen nu weg, vertelt directeur-bestuurder Ruud van Eeten van Huis voor de Kunsten Limburg. De vaste lasten, zoals huur en loon voor professionele begeleiders, moeten ze echter doorbetalen, zo licht hij toe.

Anderhalvemetersamenleving
Na 1 juli lopen de kosten van verenigingen door de coronamaatregelen alleen maar op, aldus Van Eeten. Om anderhalve meter afstand te kunnen houden, moeten verenigingen voor repetities en optredens uitwijken naar andere locaties. Mogelijk brengt dat extra kosten met zich mee.

Tegemoetkoming
Volgens het Huis voor de Kunsten is de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 de oplossing voor de financiële problemen. Volgens die regeling kunnen ondernemers tijdens de coronacrisis een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro krijgen. Tot 1 juli zou die compensatie de schade van verenigingen precies opvangen, zegt Van Eeten.

Noodfonds
Bijna de helft van de verenigingen, minimaal 358, komt echter niet in aanmerking voor de regeling. Zij voldoen meestal niet aan de voorwaarde een eigen vestiging te hebben. Het Huis verzoekt de provincie Limburg daarom om met de Rijksoverheid in gesprek te gaan over verruiming van de criteria van de regeling. Is dit niet mogelijk, dan pleit het Huis een noodfonds van bijna 1,4 miljoen euro.

Oproep
Het provinciebestuur doet in een brief aan minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur een oproep om met een steunmaatregel te komen voor de amateurkunstverenigingen. Minister Martin van Rijn heeft een bijdrage van 110 miljoen euro toegezegd aan sportverenigingen. Het provinciebestuur vraagt minister Van Engelshoven iets vergelijkbaars te doen voor de amateurkunstverenigingen.

Sociale samenhang
Tienduizenden mensen in Limburg zijn actief in het verenigingsleven. Doordat dit nu stil ligt, heeft dat ook invloed op het sociale leven in dorpen en steden.

Last van de crisis
Het Huis voor de Kunsten Limburg heeft de effecten van de coronacrisis voor alle typen verenigingen onderzocht, vertelt Van Eeten. "Er is geïnventariseerd op welke manier ze last hebben van de coronacrisis." Het gaat onder meer om muziekverenigingen, koren en toneelverenigingen. Er zijn 913 amateurkunstverenigingen in onze provincie. Daarvan zijn er 715 actief binnen de podiumkunsten.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen