Overslaan en naar de inhoud gaan

'Situatie amateurkunstsector schrijnend door coronacrisis'

Geplaatst opwoensdag 13 mei 2020 - 20:33

De coronacrisis heeft grote impact op de cultuursector. Uit onderzoek van het Huis voor de Kunsten Limburg blijkt dat de totale financiële schade nu minimaal bijna 1,4 miljoen euro bedraagt.

Na 1 juli wordt de situatie voor verenigingen in de amateurkunstsector 'schrijnend', zo staat in een notitie van het Huis voor de Kunsten.

Lasten, geen inkomsten
De schade per vereniging is gemiddeld 3.800 euro. De inkomsten van de verenigingen bestaan uit contributie van de leden, (sponsor)acties en presentatiemomenten zoals concerten en voorstellingen. De laatste twee bronnen vallen nu weg, vertelt directeur-bestuurder Ruud van Eeten van Huis voor de Kunsten Limburg. De vaste lasten, zoals huur en loon voor professionele begeleiders, moeten ze echter doorbetalen, zo licht hij toe.

Anderhalvemetersamenleving
Na 1 juli lopen de kosten van verenigingen door de coronamaatregelen alleen maar op, aldus Van Eeten. Om anderhalve meter afstand te kunnen houden, moeten verenigingen voor repetities en optredens uitwijken naar andere locaties. Mogelijk brengt dat extra kosten met zich mee.

Tegemoetkoming
Volgens het Huis voor de Kunsten is de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 de oplossing voor de financiële problemen. Volgens die regeling kunnen ondernemers tijdens de coronacrisis een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro krijgen. Tot 1 juli zou die compensatie de schade van verenigingen precies opvangen, zegt Van Eeten.

Noodfonds
Bijna de helft van de verenigingen, minimaal 358, komt echter niet in aanmerking voor de regeling. Zij voldoen meestal niet aan de voorwaarde een eigen vestiging te hebben. Het Huis verzoekt de provincie Limburg daarom om met de Rijksoverheid in gesprek te gaan over verruiming van de criteria van de regeling. Is dit niet mogelijk, dan pleit het Huis een noodfonds van bijna 1,4 miljoen euro.

Oproep
Het provinciebestuur doet in een brief aan minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur een oproep om met een steunmaatregel te komen voor de amateurkunstverenigingen. Minister Martin van Rijn heeft een bijdrage van 110 miljoen euro toegezegd aan sportverenigingen. Het provinciebestuur vraagt minister Van Engelshoven iets vergelijkbaars te doen voor de amateurkunstverenigingen.

Sociale samenhang
Tienduizenden mensen in Limburg zijn actief in het verenigingsleven. Doordat dit nu stil ligt, heeft dat ook invloed op het sociale leven in dorpen en steden.

Last van de crisis
Het Huis voor de Kunsten Limburg heeft de effecten van de coronacrisis voor alle typen verenigingen onderzocht, vertelt Van Eeten. "Er is geïnventariseerd op welke manier ze last hebben van de coronacrisis." Het gaat onder meer om muziekverenigingen, koren en toneelverenigingen. Er zijn 913 amateurkunstverenigingen in onze provincie. Daarvan zijn er 715 actief binnen de podiumkunsten.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen