Overslaan en naar de inhoud gaan

Sittardse 'zorgpooier' hoort strafeis van 5,5 jaar cel

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 15:00

Bas B. (36) moet 5,5 jaar de gevangenis in, vindt justitie. De aanklager acht bewezen dat de Sittardenaar twee zwakbegaafde vrouwen bewuste prostitueerde en andere vrouwen afperste en bedreigde.

Advocaten Peter Plasman en Tom Hameleers pleiten voor de vrijspraak van Bas, die overigens deels bekennende verklaringen aflegde.

Lees ook: Zorgmedewerker werd parttime pooier: 'Was wel spannend'

Professionaliseren
In 2018 zou de Sittardse zorgmedewerker een vrouw uit Heerlen hebben geprostitueerd. De vrouw is zwakbegaafd en had een enorm zwak voor Bas. Volgens Bas was de vrouw al particulier prostitué en hielp hij haar alleen om te professionaliseren, onder meer door het contact met klanten over te nemen. Justitie ziet dat anders en spreekt van dwang en mensenhandel.

'Gaf advies'
Bas zat geruime tijd in voorarrest, maar in maart 2020 werd die hechtenis geschorst. Hij mocht zijn proces dus in vrijheid afwachten. Lang heeft hij daar echter niet van genoten. Drie weken nadat hij op vrije voeten is gesteld, hield hij zich opnieuw bezig met prostitutie. Ook dit keer was het vermeende slachtoffer zwakbegaafd.

Hij ontkent niet dat hij contact had met de vrouw, maar stelt dat hij haar slechts advies gaf over de wereld van betaalde seks. Justitie denkt bewijs in handen te hebben dat het tegendeel bewijst.

Niet strafbaar
"Toen hij met haar in contact kwam, hebben zich zaken afgespeeld die wellicht niet hadden moeten gebeuren. Maar de vraag is of er strafbare gedragingen zijn gepleegd", zegt advocaat Tom Hameleers over die laatste vrouw. Volgens Hameleers is het antwoord 'nee'. Hij ziet geen bewijs voor dwang, geweld of de opzet op het uitbuiten van de vrouw.

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen