Overslaan en naar de inhoud gaan

Sittardse wijk van het gas af, koophuizen blijven achter

Geplaatst opzaterdag 30 oktober 2021 - 7:00

Ruim vier op de vijf woningen in de wijk Limbrichterveld Noord in Sittard is of gaat van het gas af.

De gemeente wil nog zoveel mogelijk huizen in de wijk aardgasvrij maken, maar met name onder de eigenaren van een koopwoning is weinig animo.

Subsidie
Wie in de wijk compleet van het gas afgaat, krijgt daar maximaal 8000 euro subsidie voor.

Video: L1

Warmtenet
Sittard-Geleen wil het liefst dat de hele wijk gebruik gaat maken van het warmtenet van Het Groene Net en zo in een keer aardgasvrij is. Het Rijk heeft daar 4 miljoen euro voor beschikbaar gesteld.

Nu de periode voor het aanvragen van de subsidie ten einde loopt en het gas steeds duurder wordt ziet de gemeente echter de aanvragen niet meteen stijgen. "We proberen nog veel mensen over de streep te trekken en merken dat de gasprijzen wel meespelen, maar of ze doorslaggevend zijn durf ik niet te zeggen", zegt Kim Schmitz, wethouder duurzaamheid.

Snelle resultaten
De woningbouwvereniging ZOwonen en de VvE's van de grote flats waren snel om en grepen hun kans. Zij maakten gebruik van de beschikbare subsidie om de woning van het gas te halen. Samen goed voor ruim driekwart van het aantal woningen in de wijk. Op dit moment zijn er in totaal in Limbrichterveld Noord 1043 woningen en gebouwen. Daarvan worden er nu al 649 verwarmd via Het Groene Net. Daar komen nog 235 subsidieaanvragen bij.

Onlangs zijn er grote warmtewisselaars geïnstalleerd bij de grote koopflats. Dat maakt een totaal van 884 wat neer komt op 84 procent. Bij de bewoners van een grondgebonden woning (koophuis) ligt het aantal een stuk lager. 34 eigenaren van een koophuis hebben aangegeven dat zij van het gas af willen en gebruik gaan maken van de beschikbare subsidies.

Laag rendement
Niet iedereen in de wijk is enthousiast over het aardgasvrij maken van zijn buurt. Henk van Hoof, eigenaar van een koophuis, gelooft er niet echt in. "Ze gaan de wijk straks verwarmen met restwarmte van de bio-centrale, maar restwarmte kan je niet opslaan. Dus in de zomer is je rendement te hoog en in de winter te laag. Hoe gaan ze dat gat opvangen? Volgens mij moet de centrale dan bijstoken met aardgas."

Dat is een van de redenen waarom van Hoof niet van het gas af wil. "Volgens mijn berekening gaat de wijk dan voor hooguit 30 procent van het gas af en geen 100 procent. De wijk wordt dus niet aardgasvrij."

Wethouder Schmitz erkent dat een deel straks nog steeds bijgestookt moet worden met aardgas. Toch voegt ze daaraan toe dat dat er zo snel mogelijk groen gas moet zijn. Van Hoof heeft nog andere bezwaren vertelt hij: "Daarnaast zijn alle ontwikkelingen van warmtepompen en installaties nog in volle gang. Ik vind het maar allemaal wat overhaaste beslissingen." Dat de gasaansluiting letterlijk uit de woning verdwijnt vindt Van Hoof ook geen fijne gedachte. "Als je eenmaal van het gas afgaat is er straks geen weg meer terug. Dan heeft de bio-centrale een monopolypositie als het gaat om het verwarmen van onze huizen."

Oud en nieuw
Ouderen uit de wijk Limbrichterveld Noord met een koophuis zien de meerwaarde van alle aanpassingen en investeringen niet. Zij blijven liever in hun huis zoals alles nu is. Roger Fleischeuer is wel overtuigd. Hij heeft gebruikgemaakt van de mogelijkheden. "Ik was vrij snel om. Het is heel fijn dat de gemeente hieraan meebetaalt. Aan het einde van het jaar gaan we de cv vervangen en daar komt een warmtewisselaar voor in de plaats. Een paar maanden geleden hebben we het glas in de kozijnen vervangen met nieuw glas. Maar het mooiste staat in de keuken", zegt Fleischeuer. Trots laat hij zijn nieuwe achtpits-kookplaat zien, die vol zit met technische snufjes en mede betaald is door subsidie van de overheid.

Esthetisch niet heel mooi
Heel fijn al die subsidies waar de inwoners gebruik van kunnen maken, maar niet geheel vrijblijvend. Er moet een hoop aangepast worden aan de woning. Alleen als je je woning volledig aardgasvrij maakt heb je recht op de subsidie. Dat houdt in dat de cv wordt vervangen door een warmtewisselaar en de nieuwe leidingen in een koof langs de regenpijp omhoog lopen. Voor sommige mensen een stukje ethiek, voor anderen een serieuze drempel om mee te doen met de proeftuin. "Zeg nu zelf, dat ziet er toch niet uit?", roept Henk Steuns terwijl hij naar zijn huis wijst. "En hoe gaat die koof geplaatst worden als ik niet in de muur van de buren mag boren?" Fleischeuer vindt dat soort argumenten maar onzin. "Als daar onze klimaatverandering van afhangt dan vind ik dat maar belachelijk."

De enige
Op dit moment is Sittard-Geleen de enige proeftuin om van het aardgas af te komen in Limburg. In Venlo en Roermond wordt onderzocht of en op welke manier ze daar ook een proeftuin kunnen starten. 23 Steden in Nederland hebben nu hun eigen proeftuin.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen