Overslaan en naar de inhoud gaan

Sittardse schrijft boek over priesterverleden van vader

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 19:03

Dat haar vader anders was, wist Katja Kreukels altijd al. Ze wist echter niet waarom. Pas op haar achttiende kwam de Sittardse er achter dat haar vader vroeger priester was.

Op een terrasje in Sittard vertelde vader Jo haar over zijn religieuze achtergrond.

Priester in buitenland
Hij werkte als priester in IJsland en in het Duitse Bonn. In die laatste plaats besloot hij zijn vak neer te leggen. Later trouwde Jo en kreeg hij kinderen. Katja heeft daarover nu het boek 'Mijn vader was priester' geschreven. Het boek is zondag gepresenteerd. Een dag later vertellen ze samen hun verhaal in L1mburg Centraal.

Puzzelstukjes
Toen Katja werd ingelicht over het priesterschap van haar vader, vielen wel wat dingen op hun plaats. "Met terugwerkende kracht kon ik wel verbanden leggen. Mijn vader was ouder dan andere vaders, had een sterke band met religie, heeft ons ook religieus opgevoed en hij had zo zijn kleine rituelen, zoals een gebedje in de auto."

Uitgetreden
Er waren allerlei redenen voor Jo om te stoppen. Er was teleurstelling over ontwikkelingen die het Vaticaans Concilie had aangegeven. Die werden voor een groot deel weer teruggedraaid. Een heel belangrijke rol had de encycliek van Paulus VI in 1986, Humanae Vitae, over seksualiteit, huwelijk en moraal. "Daar stond ik helemaal niet achter. Dat was een teruggang naar een heel oude moraalopvatting." Kreukels senior kon zich in die conservatieve ontwikkeling niet meer vinden. "In 1969 waren er in Nederland al zo'n 245 collega's die ook het ambt hebben neergelegd. Dat was een behoorlijk aantal."

Moeilijk besluit
Uittreding was geen eenvoudige beslissing voor Jo, vooral omdat hij uit een streng religieus gezin kwam. "Je weegt het allemaal af. De reactie van de familie, je hebt geen baan, je gaat een ongewisse toekomst tegemoet. Maar op een bepaald moment was ik er wel van overtuigd dat mijn beslissing juist was. Ik voelde me ook niet meer gelukkig."

Verrassing op een terras
De voormalig priester stichtte een gezin met een vrouw die hij later tegenkwam. Binnen het gezin werd niet gesproken over zijn priesterverleden. Pas op het terras in Sittard kreeg Katja het te horen, toen ze al achttien jaar oud was. "Dat was heel onwerkelijk, alsof ik er eigenlijk niet hoorde te zijn, want als hij priester was gebleven, had ik hier niet gezeten."

Wennen
Katja ging journalistiek studeren. Nadat vader en dochter in 2005 samen door IJsland hadden gereisd, maakte Katja daar een mooi reisverslag van. Toen groeide het idee voor een boek over haar vader. "Ik was een beetje verwonderd en verbaasd over haar voornemen, maar omdat ze er wel lang over gedaan heeft om het boek te voltooien, heb ik er ook lang aan kunnen wennen", zegt vader Jo.

Overlevering
Voor Katja was het belangrijk om het verhaal van haar vader op te tekenen, omdat het een beeld geeft van een min of meer vervlogen tijd. "Ik vind het heel fijn dat ik deze oude katholieke tijd kan delen met de mensen van nu, ook jongeren. De laatste bewijsstukken van dat verleden zijn aan het verdwijnen, en ik wil het doorgeven aan de volgende generatie."

Zelf is Katja niet gelovig. Vader Jo wel, en hij respecteert het besluit van zijn dochter om dat niet te zijn.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen