Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Sittardse schrijft boek over priesterverleden van vader

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 19:03

Dat haar vader anders was, wist Katja Kreukels altijd al. Ze wist echter niet waarom. Pas op haar achttiende kwam de Sittardse er achter dat haar vader vroeger priester was.

Op een terrasje in Sittard vertelde vader Jo haar over zijn religieuze achtergrond.

Priester in buitenland
Hij werkte als priester in IJsland en in het Duitse Bonn. In die laatste plaats besloot hij zijn vak neer te leggen. Later trouwde Jo en kreeg hij kinderen. Katja heeft daarover nu het boek 'Mijn vader was priester' geschreven. Het boek is zondag gepresenteerd. Een dag later vertellen ze samen hun verhaal in L1mburg Centraal.

Puzzelstukjes
Toen Katja werd ingelicht over het priesterschap van haar vader, vielen wel wat dingen op hun plaats. "Met terugwerkende kracht kon ik wel verbanden leggen. Mijn vader was ouder dan andere vaders, had een sterke band met religie, heeft ons ook religieus opgevoed en hij had zo zijn kleine rituelen, zoals een gebedje in de auto."

Uitgetreden
Er waren allerlei redenen voor Jo om te stoppen. Er was teleurstelling over ontwikkelingen die het Vaticaans Concilie had aangegeven. Die werden voor een groot deel weer teruggedraaid. Een heel belangrijke rol had de encycliek van Paulus VI in 1986, Humanae Vitae, over seksualiteit, huwelijk en moraal. "Daar stond ik helemaal niet achter. Dat was een teruggang naar een heel oude moraalopvatting." Kreukels senior kon zich in die conservatieve ontwikkeling niet meer vinden. "In 1969 waren er in Nederland al zo'n 245 collega's die ook het ambt hebben neergelegd. Dat was een behoorlijk aantal."

Moeilijk besluit
Uittreding was geen eenvoudige beslissing voor Jo, vooral omdat hij uit een streng religieus gezin kwam. "Je weegt het allemaal af. De reactie van de familie, je hebt geen baan, je gaat een ongewisse toekomst tegemoet. Maar op een bepaald moment was ik er wel van overtuigd dat mijn beslissing juist was. Ik voelde me ook niet meer gelukkig."

Verrassing op een terras
De voormalig priester stichtte een gezin met een vrouw die hij later tegenkwam. Binnen het gezin werd niet gesproken over zijn priesterverleden. Pas op het terras in Sittard kreeg Katja het te horen, toen ze al achttien jaar oud was. "Dat was heel onwerkelijk, alsof ik er eigenlijk niet hoorde te zijn, want als hij priester was gebleven, had ik hier niet gezeten."

Wennen
Katja ging journalistiek studeren. Nadat vader en dochter in 2005 samen door IJsland hadden gereisd, maakte Katja daar een mooi reisverslag van. Toen groeide het idee voor een boek over haar vader. "Ik was een beetje verwonderd en verbaasd over haar voornemen, maar omdat ze er wel lang over gedaan heeft om het boek te voltooien, heb ik er ook lang aan kunnen wennen", zegt vader Jo.

Overlevering
Voor Katja was het belangrijk om het verhaal van haar vader op te tekenen, omdat het een beeld geeft van een min of meer vervlogen tijd. "Ik vind het heel fijn dat ik deze oude katholieke tijd kan delen met de mensen van nu, ook jongeren. De laatste bewijsstukken van dat verleden zijn aan het verdwijnen, en ik wil het doorgeven aan de volgende generatie."

Zelf is Katja niet gelovig. Vader Jo wel, en hij respecteert het besluit van zijn dochter om dat niet te zijn.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen