Overslaan en naar de inhoud gaan

Sittardse gevangenis schorst medewerker na smokkelschandaal

Geplaatst opwoensdag 12 januari 2022 - 6:08

De gevangenis in Sittard heeft een 23-jarige medewerker geschorst. Hij werd in december gearresteerd voor het smokkelen van drugs en telefoons en is niet welkom tot intern onderzoek naar zijn zaak is afgerond.

Dat bevestigt gevangeniswoordvoerder Robert Meijer tegenover L1.

Lees ook: Gevangenismedewerker opgepakt in groot smokkelonderzoek

Geen tijdsdruk
De gevangenismedewerker wordt verdacht van ambtelijke corruptie. Hij zou tegen betaling drugs en telefoons binnen de gevangenismuren hebben gebracht. Op 15 december werd de man gearresteerd op de parkeerplaats van de gevangenis. Niet lang daarna kwam hij op vrije voeten; justitie besloot hem niet voor te geleiden aan een onderzoeksrechter. "Er moet nog veel uitgezocht worden en als je kiest voor een voorgeleiding, leg je jezelf ook tijdsdruk op", legt een justitiewoordvoerster uit. "Hij is nog altijd verdachte."

Collega's onderzocht
Tot dusver is de man het enige personeelslid van de gevangenis dat is gearresteerd voor smokkel, maar L1 weet dat hij niet de enige medewerker is naar wie de politie onderzoek heeft gedaan. Tijdens verhoren in deze zaak is ook gesproken over betrokkenheid van collega's. Een politiewoordvoerster wil dat niet bevestigen. "Het is een lopend onderzoek."

Intern onderzoek
De gevangenis ziet op dit moment geen aanleiding om maatregelen te nemen tegen andere medewerkers. "Er zijn geen andere medewerkers van PI Sittard de toegang tot de inrichting ontzegd", zegt woordvoerder Meijer. Naar de man wordt momenteel intern onderzoek verricht door Bureau Integriteit. Dat onderzoek staat los van het strafrechtelijke onderzoek door politie en justitie.

Onschuldig tot tegendeel bewezen
Meijer benadrukt dat de man onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. "Wij begrijpen dat de medewerker is vrijgelaten, maar nog steeds verdachte is. Het staat dus nog niet vast dat de medewerker daadwerkelijk ambtelijke corruptie heeft gepleegd. Wij volgen ontwikkelingen in deze zaak uiteraard op de voet."

Lees ook: Gevangenen smokkelden drugs en smartphones tijdens lockdown

Tien keer meer
L1 deed onderzoek naar smokkelstromen in Limburgse gevangenissen. De Sittardse bajes sprong er cijfermatig uit: ten tijde van strenge coronamaatregelen slaagden gevangenen er daar toch in tien keer meer drugs en telefoons binnen te krijgen dan in de gevangenissen van Evertsoord en Roermond samen. Die cijfers waren deels aanleiding voor onderzoek naar eventuele betrokkenheid van eigen personeel bij de smokkel.

Creatief smokkelen
In een eerder stadium liet de Sittardse gevangenisdirectie al aanpassingen doen aan de luchtplaatsen. Door die kleiner te maken en netten te spannen, moest de kans kleiner worden dat smokkelwaar over de gevangenismuur werd gegooid en op die manier een weg naar binnen zou vinden. Ook is er in de coronaperiode relatief veel smokkelwaar gevonden in ingevoerde goederen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen