Overslaan en naar de inhoud gaan

Sittardse gevangenis grijpt in na ernstige mishandelingen

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 6:00

Twee gevangenen zijn ernstig mishandeld in de Sittardse bajes. De gevangenisdirectie heeft ingegrepen door de schuldigen twee weken in een isoleercel te plaatsen.

Dat bevestigt gevangeniswoordvoerder Robert Meijer tegenover L1.

Lees ook: Gevangene gooit tafel van drie hoog: directie doet aangifte

Buiten schot
Het eerste incident dateert al van juni. Een gevangene werd toen in een hoek gedreven, van de trap geduwd en met zijn hoofd door een raam geslagen door medegedetineerden. De gevangenisdirectie kon na onderzoek alleen vaststellen wie de man met zijn hoofd door het raam had gewerkt en stuurde die gevangene naar de isoleercel. Andere betrokkenen bleven tot op heden buiten schot.

Onderlinge spanningen
De zaak leeft echter nog altijd, omdat het slachtoffer aangifte deed. Die aangifte heeft niet geleid tot vervolging en dat kreeg de man vorige week via brief te horen. "We hebben de zaak onderzocht, maar op camerabeelden is niet te zien wie wat doen en getuigen willen niets zeggen", legt een justitiewoordvoerster uit.

Het doen van aangifte en het uitblijven van vervolging heeft volgens gevangenisbronnen van L1 voor spanningen onder gedetineerden gezorgd; 'klikken' bij de politie wordt niet gewaardeerd en nu blijft de zaak boven de markt hangen.

Botten gebroken
In dezelfde week dat dit slachtoffer zijn brief kreeg, vond er opnieuw een zwaar incident plaats in de Sittardse gevangenis. Een man werd in een cel mishandeld door drie andere gevangenen. Bronnen vertellen L1 dat het slachtoffer daarbij breuken opliep, onder meer in zijn gezicht. Gevangeniswoordvoerder Meijer kan daarover enkel zeggen dat de man 'gewond is geraakt in zijn gezicht'. De drie daders zijn twee weken in de isoleercel geplaatst.

Gevangenis PI Sittard Geerhorst stock
Foto: Bas Dingemanse

Niet standaard
In beide zaken is het de vraag of het ooit tot strafvervolging komt. Hoewel de gevangenis en het Openbaar Ministerie onder hetzelfde ministerie vallen, wordt er niet automatisch aangifte gedaan van dit soort voorvallen in de bajes.

"Het hangt af van de ernst en omstandigheden van het incident, maar in principe doet de gevangenis zelf geen aangifte als er tussen gedetineerden onderling iets is voorgevallen", zegt woordvoerder Meijer. "We doen wel standaard aangifte als er bijvoorbeeld geweld is gebruikt tegen personeel, er zaken van de inrichting zijn vernield of bij het aantreffen handelshoeveelheden drugs."

Eigen houtje
Het eerste slachtoffer besloot op eigen houtje aangifte te doen. Dat leidde dus niet tot vervolging, maar wel tot een sanctie van de gevangenis zelf. Vooralsnog is onduidelijk of het tweede slachtoffer ook naar de politie is gestapt. "We hebben ze in beide gevallen wel de mogelijkheid geboden", laat gevangeniswoordvoerder Meijer weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen