Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Sittardse Eburonenschat in Venlo gepresenteerd

Geplaatst opvrijdag 15 maart 2019 - 12:45

Twee in de omgeving van Sittard opgegraven muntschatten van ruim 2000 jaar oud zijn vrijdag gepresenteerd in het Limburgs Museum in Venlo.

Leden van plaatselijke stammen, de Eburonen, hadden de munten in de jaren 50 voor Christus begraven om ze te beschermen tegen plunderende
Romeinen.

Opgraving
Hobby-archeologen ontdekten de munten op twee verschillende plekken in de gemeente Sittard-Geleen, en deelden die informatie met professionele archeologen. Die organiseerden daarna een opgraving onderleiding van archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Kleine muntschatten
Die vondsten zijn vrijdag gepresenteerd. Het gaat om twee kleine muntschatten van zilveren regenboogschotels, een munttype dat in de Maasstreek circuleerde in het midden van de 1e eeuw voor Christus.

Romeinen
In die tijd voor het begin van de jaartelling tijd pleegden de Romeinen massaal moorden op de Eburonen. Mensen verstopten hun geld in de grond bij de nadering van Caesars legioenen, met de bedoeling ze later weer op te graven.

Genocide
De meer dan 130 vindplaatsen van deze goud- en zilverschatten in de regio laten zien dat het daarvan niet meer is gekomen. En 'daarmee is een verband aannemelijk met Caesars genocide van de stam van de Eburonen', aldus het Limburgs Museum, de Rijksdienst en de Vrije Universiteit. Saillant detail is volgens het Limburgs Museum dat de presentatie van het onderzoek samenviel met de dag waarop in 44 voor Christus Caesar zelf werd vermoord.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen