Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Sittardse Eburonenschat in Venlo gepresenteerd

Geplaatst opvrijdag 15 maart 2019 - 12:45

Twee in de omgeving van Sittard opgegraven muntschatten van ruim 2000 jaar oud zijn vrijdag gepresenteerd in het Limburgs Museum in Venlo.

Leden van plaatselijke stammen, de Eburonen, hadden de munten in de jaren 50 voor Christus begraven om ze te beschermen tegen plunderende
Romeinen.

Opgraving
Hobby-archeologen ontdekten de munten op twee verschillende plekken in de gemeente Sittard-Geleen, en deelden die informatie met professionele archeologen. Die organiseerden daarna een opgraving onderleiding van archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Kleine muntschatten
Die vondsten zijn vrijdag gepresenteerd. Het gaat om twee kleine muntschatten van zilveren regenboogschotels, een munttype dat in de Maasstreek circuleerde in het midden van de 1e eeuw voor Christus.

Romeinen
In die tijd voor het begin van de jaartelling tijd pleegden de Romeinen massaal moorden op de Eburonen. Mensen verstopten hun geld in de grond bij de nadering van Caesars legioenen, met de bedoeling ze later weer op te graven.

Genocide
De meer dan 130 vindplaatsen van deze goud- en zilverschatten in de regio laten zien dat het daarvan niet meer is gekomen. En 'daarmee is een verband aannemelijk met Caesars genocide van de stam van de Eburonen', aldus het Limburgs Museum, de Rijksdienst en de Vrije Universiteit. Saillant detail is volgens het Limburgs Museum dat de presentatie van het onderzoek samenviel met de dag waarop in 44 voor Christus Caesar zelf werd vermoord.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen