Overslaan en naar de inhoud gaan

Sittardse cipiers zijn baan kwijt na mishandeling gevangene

Geplaatst opmaandag 9 november 2020 - 19:05

Twee cipiers van de gevangenis in Sittard moeten definitief op zoek naar een nieuwe baan. Ze stonden al sinds november 2019 op non-actief, nadat ze valse verklaringen aflegden over het mishandelen van een gevangene.

Op 31 oktober 2019 ging het mis. De gevangene werd op zijn cel meermaals geslagen door twee cipiers.

Lees ook: Gevangene onterecht in isoleercel: drie cipiers geschorst

Gebalde vuisten
Die dag riep één van de gevangenen 'kankerhoer' naar een vrouwelijke cipier. Een paar mannelijke collega's van de vrouw besloten verhaal te gaan halen. 'Hij stond op uit bed en liep met gebalde handen op ons af', verklaarde één van hen. Daarom was het volgens de cipiers nodig de gevangene tegen zijn bed te drukken en boeien om te slaan. Ze verklaarden niets over het gebruik van geweld.

Personeel gek maken
Als er iets duidelijk wordt uit de verklaringen van de cipiers, is het dat ze de gevangene liever kwijt dan rijk waren. Zo zou hij andere gedetineerden hebben opgeroepen het personeel 'gek te maken' en heeft hij volgens de cipiers een medegevangene mishandeld onder de douche. Personeel was niet welkom op zijn cel. 'Als iemand op mijn cel komt, maak ik hem af', zou hij hebben gezegd.

Onder de dekens
Een collega van de cipiers bleek uiteindelijk de sleutel tot de waarheid. Hij was getuige van de mishandeling. 'Ik zag dat gedetineerde op zijn bed lag, onder de dekens. Ik hoorde hun zeggen: je maakt mijn collega niet uit voor hoer.' Vervolgens zag hij hoe één van zijn collega's de gevangene klappen verkocht, onder meer in zijn gezicht.

De deken van de gevangene werd van hem afgetrokken, de andere cipier hield het onderlichaam van de gevangene in bedwang en gaf hem drie tot vier knietjes.

Passende straf
Ook de rechter vond dat de meest geloofwaardige versie van het voorval. Er was volgens de rechter 'geen enkele reden voor het toepassen van geweld', geweld dat overigens wordt betiteld als 'disproportioneel'. Twee cipiers zijn daarop ontslagen. De derde medewerker is 'een passende disciplinaire straf opgelegd', laat gevangeniswoordvoerder Robert Meijer weten. "Deze medewerker is overgeplaatst binnen Dienst Justitiële Inrichtingen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen