Overslaan en naar de inhoud gaan

'Sittardenaar dwong vrouw tot illegale prostitutie'

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 15:27

Bas B. (35) heeft volgens justitie een zwakbegaafde en alcoholverslaafde vrouw gedwongen tot illegale prostitutie. Zij zou het verdiende geld hebben moeten afstaan aan de Sittardenaar.

Dat zei de officier dinsdagmiddag tijdens een tussentijdse zitting.

Lees ook: Zorgvrijwilliger opnieuw gevangenis in voor mensenhandel

Grotere vormen
De zaak tegen Bas lijkt steeds grotere vormen aan te nemen. Hij werd eind 2018 gearresteerd voor het seksueel uitbuiten van een zwakbegaafde vrouw in Heerlen. Er liep ook een stalkingszaak en een zaak rondom meerdere diefstallen en een bedreiging. Steeds waren kwetsbare vrouwen slachtoffer. In maart 2020 kwam hij na ruim twee jaar in voorarrest op vrije voeten.

Zwaar alcoholprobleem
Een maand later werd de gewezen zorgmedewerker echter opnieuw gearresteerd en opnieuw was de verdenking het seksueel uitbuiten van een zwakbegaafde vrouw. Het leverde een nieuwe aanklacht voor mensenhandel op. Deze vrouw, met het verstandelijk vermogen van een twaalfjarige en een zwaar alcoholprobleem, werd in coronatijd illegaal als prostituee aangeboden.

Eind mei maakte justitie al gewag van de nieuwe zaak. Dinsdag kwamen er meer details over die kwestie op tafel. Officier van justitie David van Kuppeveld sprak van gedwongen prostitutie. Bas zou de vrouw onder meer drank hebben gegeven, terwijl hij wist van haar alcoholprobleem.

Zwaar geschut
Bas gaf eerder toe dat hij in beide zaken advertenties maakte voor de vrouwen en hand-en-spandiensten verrichte. Iedere vorm van dwang heeft hij altijd ontkend. Hij wordt inmiddels bijgestaan door twee advocaten; Joost Antonides in de nieuwste prostitutiezaak en Peter Plasman voor het overige. Beide advocaten vroegen dinsdag om het voorarrest van Bas opnieuw te schorsen.

Lees ook: Mensenhandelverdachte niet welkom als zorghulp in ziekenhuis

Zelf gesolliciteerd
Antonides benadrukte ook de rol van de prostituee. Zij en Bas zouden elkaar hebben ontmoet via Tinder en volgens de advocaat nam de vrouw initiatief. "Ze was ook zelf op zoek naar een baan in de prostitutie, ze heeft bij verschillende bedrijven gesolliciteerd. En ze verklaarde dat ze op zoek was naar meisjes die ook wilden werken. Daar haal ik geen dwang uit."

Seks in de auto
Dat Bas wilde plannen had in de seksindustrie, staat volgens een vrouwelijke getuige als een paal boven water. Zij claimt te zijn benaderd als gastvrouw in een bordeel dat hij wilde opzetten. De Sittardenaar zag volgens deze getuige ook brood in cardates; prostituees die klanten bevredigen in hun auto. Mochten die verhalen kloppen, dan moeten die plannen voorlopig in de koelkast. De rechter besloot dinsdagmiddag om het voorarrest van Bas te verlengen.

Eind maart baarde de mensenhandelverdachte opzien, door bij ziekenhuizen te solliciteren als vrijwilliger tijdens de coronacrisis. Hij dacht daar goed terecht te kunnen vanwege zijn achtergrond als uitzendkracht voor GGD Zuid-Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen