Overslaan en naar de inhoud gaan

Sittard-Geleen werkt plannen uit voor 'bijenoase'

Geplaatst opwoensdag 1 september 2021 - 15:23

Sittard-Geleen wil een bijvriendelijke gemeente worden en heeft daarom plannen gemaakt om een 'bijenoase' te realiseren.

Daarbij wordt nauw samengewerkt met IVN Limburg, schrijft burgemeester Hans Verheijen in een brief aan de gemeenteraad.

De Blije Bij
Hoewel het plan nog in de kinderschoenen staat, is er wel al een werknaam bedacht: Bijenoase Sittard-Geleen, de Blije Bij. De gemeente onderzoekt nu op welke plekken er bloemenmengsels kunnen worden ingezaaid die goed zijn voor bijen. Volgen Verheijen wordt daarbij verder gekeken dan alleen de openbare ruimte. Sittard-Geleen wil de inwoners hier ook bij betrekken. De plannen voor de bijenoase kunnen alleen doorgaan als er voldoende financiƫle ruimte is, zo schrijft de burgemeester. Als dat het geval is wordt het project eind 2021 opgestart en in 2022 uitgevoerd.

Motie
De plannen vloeien voort uit een motie, die op 11 november vorig jaar is aangenomen. Daarin stond onder meer dat het stadsbestuur moest kijken of er gebieden voor handen waren waar bloemen en planten konden worden gezaaid voor bijen. Volgens Verheijen zijn er afgelopen jaar al meerdere bloemenweides gerealiseerd en zijn groenstroken 'bijvriendelijk' ingericht. Dat betekent bijvoorbeeld dat er niet gemaaid wordt, maar dat schapen er grazen. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van een ecologische maaimethode, waarbij meanderend wordt gemaaid zodat een deel van het gras blijft staan.

Sittard-Geleen is niet de enige gemeente die inzet op een bijvriendelijke stad. Ook in Maastricht proberen ze het de bijen te behagen. Het CNME doet dit bijvoorbeeld op de Groene Loper boven de A2-tunnel. Dit project - dat de het Bijensnoer heet - heeft onlangs een subsidie gekregen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen