Overslaan en naar de inhoud gaan

Sittard-Geleen krijgt (voorlopig) geen nieuwe naam

Geplaatst opvrijdag 11 juni 2021 - 15:09

De gemeente Sittard-Geleen krijgt geen nieuwe naam. Er komt dan ook geen volksraadpleging over een mogelijke nieuwe gemeentenaam.

Dat schrijft burgemeester Hans Verheijen in een brief aan de gemeenteraad.

Motie
Vorig jaar zomer werd een motie aangenomen om een soort referendum over een nieuwe gemeentenaam te houden. In eerste instantie werd geprobeerd om deze 'draagvlakmeting' te koppelen aan de Tweede Kamerverkiezingen, maar dat bleek onhaalbaar.

Lees ook: Mogelijk nieuwe naam voor Sittard-Geleen

Geen issue
De gemeenteraad heeft in maart van dit jaar een toekomstvisie van de fusiestad vastgesteld. Volgens Verheijen is tijdens het traject om tot deze visie te komen met inwoners van Sittard-Geleen gesproken. "Naamgeving is door de samenleving niet als issue aangemerkt", schrijft Verheijen. "Een nieuwe gemeentenaam, of een proces om daartoe te komen, heeft dan ook geen plaats gekregen in de vastgestelde visie."

Discussie
In 2001 fuseerden Sittard en Geleen tot één gemeente. Sindsdien laait de naamsdiscussie regelmatig op. Zo werd er in 2016 gevraagd voor een debat over een mogelijk nieuwe naam. Vier jaar later kwam de nieuwe coalitie van de gemeente ook met het voorstel om de naam te wijzigen, mits hier draagvlak voor was. Uiteindelijk blijft Sittard-Geleen (voorlopig) gewoon Sittard-Geleen.

Lees ook: Enquête: nieuwe naam Sittard-Geleen hoeft niet

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen