Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Sittard-Geleen hard getroffen door extra bezuinigingen

Geplaatst opdonderdag 8 november 2018 - 17:18

De inwoners en verenigingen van Sittard-Geleen krijgen het nog zwaarder te verduren door de miljoenenbezuiniging van de gemeente.

Vanwege forse financiële problemen was al bekend dat de gemeente in 2019 elf miljoen euro moet bezuinigen. Een deel van die bezuinigingen wilde de gemeente behalen door geplande investeringen uit te stellen of te schrappen.

Langere tijd
De provincie - die toezicht houdt op de uitgaven van de noodlijdende gemeente - vindt dat echter geen goed plan. Ze ziet liever dat eenmalige maatregelen worden vervangen door bezuinigingen die voor langere tijd geld opleveren. Daardoor dreigt de begroting door de provincie afgekeurd te worden. Het college van B&W van Sittard-Geleen komt daarom nu met nieuwe voorstellen.

Lees ook: Provincie keurt schrappen investeringen Sittard-Geleen af

Zwaar voor de kiezen
Het idee is om 3,4 miljoen euro te besparen door de OZB te verhogen, subsidies niet te indexeren en gratis parkeren op allerlei plekken in de gemeente te schrappen. De maatregelen zijn een forse klap voor inwoners en verenigingen, die het door de aangekondigde bezuinigingen al zwaar voor de kiezen kregen.

Stijgende woonlasten
Door de nieuwe voorstellen stijgen de woonlasten voor inwoners in totaal met 7 procent. Voor bedrijven bedraagt de verhoging van de belasting op panden in 2019 gemiddeld bijna 15 procent. De verwachte extra belastingopbrengst is twee miljoen euro.

De gemeente wil ook bijna één miljoen euro besparen door de subsidies niet te indexeren. Het afschaffen van gratis parkeren in de parkeergarages in de centra van Sittard en Geleen levert naar verwachting 450.000 euro op.

Lees ook: Sittard-Geleen moet flink extra bezuinigen

Jeugdzorg veel duurder
Sittard-Geleen moet fors bezuinigingen omdat het uitvoeren van de jeugdzorg fors duurder was. Ook krijgt de gemeente minder geld vanuit Den Haag.

"We hebben begrepen dat de provincie vindt dat aangekondigde eenmalige maatregelen vervangen moeten worden door ombuigingsmaatregelen die meerjarig van kracht zijn", zegt wethouder Pieter Meekels. "Anders lopen we het risico dat de begroting niet wordt goedgekeurd. Vandaar dat nu deze aanvullende voorstellen naar de gemeenteraad zijn gestuurd."

Besluit nemen
De gemeenteraad moet op 13 en 14 november nog een besluit nemen over de voorgestelde maatregelen.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen