Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Sittard-Geleen hard getroffen door extra bezuinigingen

Geplaatst opdonderdag 8 november 2018 - 17:18

De inwoners en verenigingen van Sittard-Geleen krijgen het nog zwaarder te verduren door de miljoenenbezuiniging van de gemeente.

Vanwege forse financiële problemen was al bekend dat de gemeente in 2019 elf miljoen euro moet bezuinigen. Een deel van die bezuinigingen wilde de gemeente behalen door geplande investeringen uit te stellen of te schrappen.

Langere tijd
De provincie - die toezicht houdt op de uitgaven van de noodlijdende gemeente - vindt dat echter geen goed plan. Ze ziet liever dat eenmalige maatregelen worden vervangen door bezuinigingen die voor langere tijd geld opleveren. Daardoor dreigt de begroting door de provincie afgekeurd te worden. Het college van B&W van Sittard-Geleen komt daarom nu met nieuwe voorstellen.

Lees ook: Provincie keurt schrappen investeringen Sittard-Geleen af

Zwaar voor de kiezen
Het idee is om 3,4 miljoen euro te besparen door de OZB te verhogen, subsidies niet te indexeren en gratis parkeren op allerlei plekken in de gemeente te schrappen. De maatregelen zijn een forse klap voor inwoners en verenigingen, die het door de aangekondigde bezuinigingen al zwaar voor de kiezen kregen.

Stijgende woonlasten
Door de nieuwe voorstellen stijgen de woonlasten voor inwoners in totaal met 7 procent. Voor bedrijven bedraagt de verhoging van de belasting op panden in 2019 gemiddeld bijna 15 procent. De verwachte extra belastingopbrengst is twee miljoen euro.

De gemeente wil ook bijna één miljoen euro besparen door de subsidies niet te indexeren. Het afschaffen van gratis parkeren in de parkeergarages in de centra van Sittard en Geleen levert naar verwachting 450.000 euro op.

Lees ook: Sittard-Geleen moet flink extra bezuinigen

Jeugdzorg veel duurder
Sittard-Geleen moet fors bezuinigingen omdat het uitvoeren van de jeugdzorg fors duurder was. Ook krijgt de gemeente minder geld vanuit Den Haag.

"We hebben begrepen dat de provincie vindt dat aangekondigde eenmalige maatregelen vervangen moeten worden door ombuigingsmaatregelen die meerjarig van kracht zijn", zegt wethouder Pieter Meekels. "Anders lopen we het risico dat de begroting niet wordt goedgekeurd. Vandaar dat nu deze aanvullende voorstellen naar de gemeenteraad zijn gestuurd."

Besluit nemen
De gemeenteraad moet op 13 en 14 november nog een besluit nemen over de voorgestelde maatregelen.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen