Overslaan en naar de inhoud gaan

Sittard-Geleen hard getroffen door extra bezuinigingen

Geplaatst opdonderdag 8 november 2018 - 17:18

De inwoners en verenigingen van Sittard-Geleen krijgen het nog zwaarder te verduren door de miljoenenbezuiniging van de gemeente.

Vanwege forse financiële problemen was al bekend dat de gemeente in 2019 elf miljoen euro moet bezuinigen. Een deel van die bezuinigingen wilde de gemeente behalen door geplande investeringen uit te stellen of te schrappen.

Langere tijd
De provincie - die toezicht houdt op de uitgaven van de noodlijdende gemeente - vindt dat echter geen goed plan. Ze ziet liever dat eenmalige maatregelen worden vervangen door bezuinigingen die voor langere tijd geld opleveren. Daardoor dreigt de begroting door de provincie afgekeurd te worden. Het college van B&W van Sittard-Geleen komt daarom nu met nieuwe voorstellen.

Lees ook: Provincie keurt schrappen investeringen Sittard-Geleen af

Zwaar voor de kiezen
Het idee is om 3,4 miljoen euro te besparen door de OZB te verhogen, subsidies niet te indexeren en gratis parkeren op allerlei plekken in de gemeente te schrappen. De maatregelen zijn een forse klap voor inwoners en verenigingen, die het door de aangekondigde bezuinigingen al zwaar voor de kiezen kregen.

Stijgende woonlasten
Door de nieuwe voorstellen stijgen de woonlasten voor inwoners in totaal met 7 procent. Voor bedrijven bedraagt de verhoging van de belasting op panden in 2019 gemiddeld bijna 15 procent. De verwachte extra belastingopbrengst is twee miljoen euro.

De gemeente wil ook bijna één miljoen euro besparen door de subsidies niet te indexeren. Het afschaffen van gratis parkeren in de parkeergarages in de centra van Sittard en Geleen levert naar verwachting 450.000 euro op.

Lees ook: Sittard-Geleen moet flink extra bezuinigen

Jeugdzorg veel duurder
Sittard-Geleen moet fors bezuinigingen omdat het uitvoeren van de jeugdzorg fors duurder was. Ook krijgt de gemeente minder geld vanuit Den Haag.

"We hebben begrepen dat de provincie vindt dat aangekondigde eenmalige maatregelen vervangen moeten worden door ombuigingsmaatregelen die meerjarig van kracht zijn", zegt wethouder Pieter Meekels. "Anders lopen we het risico dat de begroting niet wordt goedgekeurd. Vandaar dat nu deze aanvullende voorstellen naar de gemeenteraad zijn gestuurd."

Besluit nemen
De gemeenteraad moet op 13 en 14 november nog een besluit nemen over de voorgestelde maatregelen.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen