Overslaan en naar de inhoud gaan

Sinterklaasintocht genegeerd: Limburgse steden zien kansen

Geplaatst opvrijdag 23 maart 2018 - 7:00

De gemeenten Roermond en Weert overwegen om de landelijke intocht van Sinterklaas naar hun stad te halen.

Aanleiding is een brandbrief verstuurd door publieke omroep NTR. Voor het eerst heeft geen enkele gemeente zich uit eigen beweging gemeld om de goedheiligman welkom te heten in Nederland.

Roermond positief
"Burgemeester Rianne Donders heeft de brandbrief gezien en heeft de vraag aan het college voorgelegd. Het stadsbestuur beraadt zich nu, maar Roermond staat er wel positief tegenover", vertelt woordvoerder Mario Ogrinc. Roermond organiseerde de intocht eerder in 2012. Toen stonden de gemeenten nog in rij om het evenement te organiseren. "Het heeft zes jaar geduurd voordat het ons lukte om de intocht naar Roermond te halen."

Op de politie agenda
Wethouder Geert Gabriëls van Weert vertelde donderdagavond in RTL Late Night dat de Sinterklaasintocht op de politieke agenda staat. Dinsdag wordt besproken in het College van Burgemeester en Wethouders of de stad de goedheiligman en zijn pieten wil ontvangen.

Veel discussie
De laatste jaren is er altijd veel discussie over Zwarte Piet. Als Roermond de intocht zou organiseren, hebben ze geen invloed op Zwarte Piet. "Dat bepaalt de NTR. De gemeente heeft wel wat inbreng in de uitzending. De NTR geeft vorm aan hun eigen uitzending. Die bepaalt dat."

Vervelend
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vindt het "vervelend" dat vooralsnog geen enkele gemeente zich heeft gemeld om de intocht van Sinterklaas te organiseren. Ze onderstreepte vrijdag dat kinderen de intocht belangrijk vinden. Maar ze wees er ook op dat het nog vroeg is. De minister vertrouwt erop dat er een oplossing komt.

De omroeporganisatie NTR heeft volgens RTL Nieuws een brandbrief geschreven aan burgemeesters om hen over te halen de organisatie op zich te nemen. Ollongren wilde geen advies geven aan de burgemeesters over deze oproep. ,,De burgemeesters hebben mijn advies niet nodig."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen