Overslaan en naar de inhoud gaan

Sinterklaasbezoek anno 2020: videobellen of voordeurbezoek

Geplaatst opzaterdag 14 november 2020 - 7:00

De goedheiligman komt zaterdag met stille trom aan in Limburg: alle lokale intochten zijn hier verboden. Maar wat doet de kindervriend dit jaar met de huis-, school- en winkelbezoeken?

Wie denkt dat de coronacrisis voor een lege agenda zorgt bij de Sint heeft het mis. Er zijn allerlei initiatieven bedacht om kinderen toch het sinterklaasgevoel te geven.

Huisbezoeken
Foto: Entertainmenthuis Limburg

Videobellen
In eerste instantie bood Entertainmenthuis nog huisbezoeken aan voor zo'n 75 euro, maar daar kwam het bedrijf uit Echt later op terug. "Als we van huiskamer naar huiskamer gaan, heb je besmettingen niet in de hand", zegt eigenaar Wesley Mölenberg. "Als één persoon iets heeft, neem je dat mee."

Het entertainmentbedrijf besloot alle huisbezoeken te schrappen en kwam met het alternatief 'Spreek de Sint'. Ouders kunnen een tijdslot boeken van een kwartier. Kinderen kunnen dan met Sinterklaas en zijn pieten videobellen. Volgens Mölenberg hebben de meeste mensen die eerst voor een huisbezoek gingen nu een videogesprek gereserveerd voor 35,95 euro.

We namen een kijkje bij de video-opnames van Sinterklaas:

Video: L1

Wél huisbezoeken
Ruud Withofs heeft besloten wel langs gezinnen te gaan als Sinterklaas. "Ik heb met iedereen waar ik langsga contact gehad en gezegd dat ik wel langs wil komen", zegt de hulpsinterklaas uit Maastricht. "Maar ik verwacht dat iedereen de geldende regels respecteert. Dus afstand houden, geen handen geven, de pepernoten geven in plastic zakjes. Ik wil de kinderen het feest niet afpakken."

Sinterklaas-aanhangwagen
Sjors Abeling uit Maastricht, tevens verslaggever bij L1, gaat normaal ook met een team van pieten en een Sinterklaas langs de deuren, maar begint niet aan videogesprekken. "Er is zoveel concurrentie op het gebied van videogesprekken. Moet je toch geld aan verdienen, anders is het niet rendabel", zegt Abeling.

"Daarnaast is de interactiviteit tussen de pieten dan wel weg. Daarom gaan we met een heuse sinterklaas-aanhanger stoepbezoekjes organiseren om kinderen zo toch het sinterklaasgevoel te laten beleven."

Videoboodschap en voordeurbezoek
Sinterklaasbezoek Limburg heeft ook alle huisbezoeken geschrapt en neemt voor twee tientjes een videoboodschap op. Ook kunnen ouders de optie bijboeken dat pieten de videoboodschap fysiek komen afleveren, maar dan alleen aan de deur. "Ook wij willen geen risico nemen", zegt een woordvoerder. "Sommige mensen vinden het leuk, anderen zeggen verder te kijken, want die willen liever een fysiek bezoek."

Schoolbezoek
Foto: ANP

Geen groot programma
Onderwijskoepel INNOVO laat scholen zelf bepalen over de sinterklaasviering, als ze zich maar aan de richtlijnen houden. En die zeggen dat er zo weinig mogelijk volwassenen in klaslokalen mogen komen: geen ouders bij de vieringen dus. "Sommige scholen hebben een Sint, sommige doen het digitaal", zegt woordvoerster Helene Bessems. "We hebben 45 scholen, elke school is anders." Volgens Bessems moet eerst nog maar eens blijken of en hoe de sinterklaasviering kan doorgaan. "We hebben het over begin december, dat is nog ver weg. Elke dag is onzeker."

Scholenkoepel SPO Venray zegt dat er zeer beperkte activiteiten zullen zijn rondom Sinterklaas op hun scholen. "Als Sint al op een school komt, is dat zittend in een vaste setting en zonder een intocht en pieten die kunstjes doen", zegt een woordvoerster.

De Maastrichtse hulpsinterklaas Withofs zegt dat het grootschalig samenkomen in de aula er dit jaar niet in zit. Waar hij al komt, bezoekt hij alleen de onderbouw in hun eigen klas. "Groep 5, 6, 7 en 8 bezoek ik normaal ook. Maar dat zit er dit jaar niet in. Sowieso hebben alle grote instellingen afgezegd. Ik doe wel videoboodschappen en ga ook vanuit thuis videobellen als Sinterklaas."

Winkelbezoek
Foto: ANP

Sinterklaas niet naar winkelcentra
"Dit jaar bezoekt Sinterklaas ons niet", zegt Harold Habets, promotiemanager van Corio Center Heerlen, winkelcentrum Stein en winkelcentrum Op de Kamp in Landgraaf. In het Corio Center zullen er wel pieten rondlopen op de drukke dagen. "Om kinderen een leuke tijd te bieden en om de mensen die komen toch een beetje sfeer te brengen", zegt Habets. Ook al is het credo van het kabinet: blijf zoveel mogelijk thuis en maak van winkelen geen uitje. "We realiseren ons dat Rutte dat gezegd heeft en houden ons daar zoveel mogelijk aan. Maar we zijn toch een winkelcentrum."

Sinterklaas slaat dit jaar ook het Roercenter in Roermond over. "Vanwege corona zorgen we wel voor de juiste sfeer, maar hebben we geen verdere activiteiten", aldus voorzitter Geert Beckx van de winkeliersvereniging.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen