Overslaan en naar de inhoud gaan

'Sinterklaas-extremist' verloor baan na landelijke ophef

Geplaatst opvrijdag 17 augustus 2018 - 9:12

De Maastrichtse activist Michael van Zeijl (37) is zijn baan verloren na de ophef die in december ontstond over een Facebook-post. Daarin schreef hij dat er een prijs op het hoofd van Sinterklaas moet worden gezet.

Van Zeijl werd opgepakt, zodat hij de intocht van Sinterklaas niet kon bijwonen. Later zou hij ook zijn baan verliezen, vertelt hij in de Volkskrant.

Lees ook: Activist geen spijt oproep doden Sint: 'Het was een grap'

Kinderen getuige
Alle ophef ontstond nadat Van Zeijl de volgende tekst op Facebook slingerde: 'Zit niks anders op. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen er getuige van zijn. Zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten.' Justitie ziet dit als opruiing, waarvoor de activist zich binnenkort voor de rechter moet verantwoorden.

Dagen gegijzeld
Volgens de Maastrichtenaar was zijn aanhouding voor de intocht absoluut niet nodig. "Ik ben vijf dagen gegijzeld zonder deugdelijke reden. Dat is repressie", begint hij zijn verhaal. "Het was een grap, het wordt te groot gemaakt. Ik reageerde op een daar (op Facebook, red.) gestelde vraag: hoe komen we af van dat racistische feest?"

Racisme ondergaan
Ondanks het feit dat Zwarte Piet op bepaalde plekken al is vervangen door pieten met andere kleuren, is Van Zeijl niet tevreden. "Het gaat juist extreem langzaam. Op de meeste scholen is Zwarte Piet nog steeds zwart. Het kan niet zo zijn dat niet-witte mensen maar racisme moeten blijven ondergaan tot witte mensen zich eindelijk eens willen beschaven."

Geen dialoog
De activist kiest af en toe voor een gestrekt been, geeft hij toe. "Dialoog verlengt de status quo, terwijl er actie ondernomen moet worden. Ons doel is racisme stoppen. Ik zal altijd weerstand oproepen, al zou ik mijn boodschap in goud kalligraferen en perfect politiek correcte bewoordingen brengen. Wij zagen namelijk aan de poten van het wereldbeeld van veel mensen."

Dat poten zagen heeft ook een prijs, weet Van Zeijl nu. "Door alle fabels in de media over mij ben ik ontslagen begin dit jaar en heb ik mijn horecabaan verloren."

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen