Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Sinterklaas-extremist' verloor baan na landelijke ophef

Geplaatst opvrijdag 17 augustus 2018 - 9:12

De Maastrichtse activist Michael van Zeijl (37) is zijn baan verloren na de ophef die in december ontstond over een Facebook-post. Daarin schreef hij dat er een prijs op het hoofd van Sinterklaas moet worden gezet.

Van Zeijl werd opgepakt, zodat hij de intocht van Sinterklaas niet kon bijwonen. Later zou hij ook zijn baan verliezen, vertelt hij in de Volkskrant.

Lees ook: Activist geen spijt oproep doden Sint: 'Het was een grap'

Kinderen getuige
Alle ophef ontstond nadat Van Zeijl de volgende tekst op Facebook slingerde: 'Zit niks anders op. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen er getuige van zijn. Zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten.' Justitie ziet dit als opruiing, waarvoor de activist zich binnenkort voor de rechter moet verantwoorden.

Dagen gegijzeld
Volgens de Maastrichtenaar was zijn aanhouding voor de intocht absoluut niet nodig. "Ik ben vijf dagen gegijzeld zonder deugdelijke reden. Dat is repressie", begint hij zijn verhaal. "Het was een grap, het wordt te groot gemaakt. Ik reageerde op een daar (op Facebook, red.) gestelde vraag: hoe komen we af van dat racistische feest?"

Racisme ondergaan
Ondanks het feit dat Zwarte Piet op bepaalde plekken al is vervangen door pieten met andere kleuren, is Van Zeijl niet tevreden. "Het gaat juist extreem langzaam. Op de meeste scholen is Zwarte Piet nog steeds zwart. Het kan niet zo zijn dat niet-witte mensen maar racisme moeten blijven ondergaan tot witte mensen zich eindelijk eens willen beschaven."

Geen dialoog
De activist kiest af en toe voor een gestrekt been, geeft hij toe. "Dialoog verlengt de status quo, terwijl er actie ondernomen moet worden. Ons doel is racisme stoppen. Ik zal altijd weerstand oproepen, al zou ik mijn boodschap in goud kalligraferen en perfect politiek correcte bewoordingen brengen. Wij zagen namelijk aan de poten van het wereldbeeld van veel mensen."

Dat poten zagen heeft ook een prijs, weet Van Zeijl nu. "Door alle fabels in de media over mij ben ik ontslagen begin dit jaar en heb ik mijn horecabaan verloren."

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Beddenspeciaalzaak viert jubileum met hoge kortingen op topmerken

Ruwette bestaat 50 jaar. Een halve eeuw. Een gouden moment. En dat vieren we graag met u!
Wij geven van 6 t/m 29 september op ons hele assortiment 19,68% korting.
Gebruik de kortingscode: ‘goud’ in uw winkelmandje en profiteer direct.

Bekijk hier de aanbieding!
Uitgelicht
Nieuw bij L1: L1mburg Centraal

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Dagelijks live om 17:30 op L1 TV.

Klik hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wat is het leukste huisdier van Limburg? Stem nu!

Speciaal voor dierendag willen we onze huisdieren weer in het zonnetje zetten. Stem nu op een foto van je favoriete hond, kat of ander huisdier!

De afgelopen weken hebben we ruim 1.700 leuke, schattige en stoere dierenfoto's ontvangen. Tot en met maandag 1 oktober 15:00 uur kun je stemmen op jouw favoriete foto.

Stem op de leukste foto
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen