Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Sinterklaas-extremist' verloor baan na landelijke ophef

Geplaatst opvrijdag 17 augustus 2018 - 9:12

De Maastrichtse activist Michael van Zeijl (37) is zijn baan verloren na de ophef die in december ontstond over een Facebook-post. Daarin schreef hij dat er een prijs op het hoofd van Sinterklaas moet worden gezet.

Van Zeijl werd opgepakt, zodat hij de intocht van Sinterklaas niet kon bijwonen. Later zou hij ook zijn baan verliezen, vertelt hij in de Volkskrant.

Lees ook: Activist geen spijt oproep doden Sint: 'Het was een grap'

Kinderen getuige
Alle ophef ontstond nadat Van Zeijl de volgende tekst op Facebook slingerde: 'Zit niks anders op. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen er getuige van zijn. Zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten.' Justitie ziet dit als opruiing, waarvoor de activist zich binnenkort voor de rechter moet verantwoorden.

Dagen gegijzeld
Volgens de Maastrichtenaar was zijn aanhouding voor de intocht absoluut niet nodig. "Ik ben vijf dagen gegijzeld zonder deugdelijke reden. Dat is repressie", begint hij zijn verhaal. "Het was een grap, het wordt te groot gemaakt. Ik reageerde op een daar (op Facebook, red.) gestelde vraag: hoe komen we af van dat racistische feest?"

Racisme ondergaan
Ondanks het feit dat Zwarte Piet op bepaalde plekken al is vervangen door pieten met andere kleuren, is Van Zeijl niet tevreden. "Het gaat juist extreem langzaam. Op de meeste scholen is Zwarte Piet nog steeds zwart. Het kan niet zo zijn dat niet-witte mensen maar racisme moeten blijven ondergaan tot witte mensen zich eindelijk eens willen beschaven."

Geen dialoog
De activist kiest af en toe voor een gestrekt been, geeft hij toe. "Dialoog verlengt de status quo, terwijl er actie ondernomen moet worden. Ons doel is racisme stoppen. Ik zal altijd weerstand oproepen, al zou ik mijn boodschap in goud kalligraferen en perfect politiek correcte bewoordingen brengen. Wij zagen namelijk aan de poten van het wereldbeeld van veel mensen."

Dat poten zagen heeft ook een prijs, weet Van Zeijl nu. "Door alle fabels in de media over mij ben ik ontslagen begin dit jaar en heb ik mijn horecabaan verloren."

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
50 jaar Thielen - De ogen van de meester

In het Limburgs Museum is tot en met 5 mei 2019 de unieke overzichtstentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester' te zien. Evert Thielen (Venlo, 1954) maakt kunst die je overrompelt: gigantische schilderijen waar jarenlang aan is gewerkt. Nooit eerder was er zoveel werk van deze bekende en gewaardeerde kunstenaar op één plek te zien.

Ontdek hier de tentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester'
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen