Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Sinterklaas-extremist' verloor baan na landelijke ophef

Geplaatst opvrijdag 17 augustus 2018 - 9:12

De Maastrichtse activist Michael van Zeijl (37) is zijn baan verloren na de ophef die in december ontstond over een Facebook-post. Daarin schreef hij dat er een prijs op het hoofd van Sinterklaas moet worden gezet.

Van Zeijl werd opgepakt, zodat hij de intocht van Sinterklaas niet kon bijwonen. Later zou hij ook zijn baan verliezen, vertelt hij in de Volkskrant.

Lees ook: Activist geen spijt oproep doden Sint: 'Het was een grap'

Kinderen getuige
Alle ophef ontstond nadat Van Zeijl de volgende tekst op Facebook slingerde: 'Zit niks anders op. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen er getuige van zijn. Zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten.' Justitie ziet dit als opruiing, waarvoor de activist zich binnenkort voor de rechter moet verantwoorden.

Dagen gegijzeld
Volgens de Maastrichtenaar was zijn aanhouding voor de intocht absoluut niet nodig. "Ik ben vijf dagen gegijzeld zonder deugdelijke reden. Dat is repressie", begint hij zijn verhaal. "Het was een grap, het wordt te groot gemaakt. Ik reageerde op een daar (op Facebook, red.) gestelde vraag: hoe komen we af van dat racistische feest?"

Racisme ondergaan
Ondanks het feit dat Zwarte Piet op bepaalde plekken al is vervangen door pieten met andere kleuren, is Van Zeijl niet tevreden. "Het gaat juist extreem langzaam. Op de meeste scholen is Zwarte Piet nog steeds zwart. Het kan niet zo zijn dat niet-witte mensen maar racisme moeten blijven ondergaan tot witte mensen zich eindelijk eens willen beschaven."

Geen dialoog
De activist kiest af en toe voor een gestrekt been, geeft hij toe. "Dialoog verlengt de status quo, terwijl er actie ondernomen moet worden. Ons doel is racisme stoppen. Ik zal altijd weerstand oproepen, al zou ik mijn boodschap in goud kalligraferen en perfect politiek correcte bewoordingen brengen. Wij zagen namelijk aan de poten van het wereldbeeld van veel mensen."

Dat poten zagen heeft ook een prijs, weet Van Zeijl nu. "Door alle fabels in de media over mij ben ik ontslagen begin dit jaar en heb ik mijn horecabaan verloren."

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
De Bijenkorf Maastricht is nu nog mooier

In het voorjaar van 2018 werd de Bijenkorf Maastricht al vernieuwd met de transformatie van de afdeling damesschoenen en lederwaren. Precies op tijd voor de feestdagen is nu ook de afdeling cosmetica op de parterre helemaal vernieuwd en mooier dan ooit. De cosmetica-afdeling is flink uitgebreid in zowel ruimte als merken, waarbij NARS een opvallende nieuwkomer is.

Bekijk hier de nieuwe Bijenkorf in Maastricht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen