Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Jozefschool in Oost-Maarland gered

Geplaatst opdinsdag 25 augustus 2015 - 6:00

Terwijl diverse basisscholen in kleine dorpskernen in de regio sluiten, is de Sint-Jozefschool in Oost-Maarland erin geslaagd de komende drie jaar open te blijven. Met dank aan betrokken ouders.

De Sint-Jozefschool start volgende week met officieel 73 leerlingen. Daar mag de school 3 procent bij optellen, zodat zij boven de 75 k<CW2>omt wat voor de gemeente Eijsden-Margraten als ondergrens voor een basisschool geldt.

Opvallend
Ouders en schoolleiding zijn zeer verheugd over de voorlopige redding, die volgens interim-directeur Astrid Claessens voornamelijk te danken is aan de inzet van betrokken ouders. Geanne Thijssen legt uit dat de oudervereniging folders en posters heeft verspreid, een open dag heeft georganiseerd en ouders persoonlijk heeft aangesproken. Wat haar daarbij opviel, is dat veel ouders Sint-Jozef helemaal niet kenden. "Oost-Maarland wordt nooit genoemd, de school staat niet op de kaart. Mensen noemen alleen Cramignon en Tangram in Eijsden, de school in Gronsveld en Mesch", stelt Thijssen.

Schaakclub
Een belangrijk argument om ouders over de streep te trekken, is de inrichting van een naschoolse opvang. Thijssen: "Dat hebben we heel snel geregeld. We gaan zelfs naschoolse activiteiten als een schaakclub, muziek en Frans les aanbieden." Vóór de actie van de ouders stond de leerlingenteller op 69.

Maatje
Voorzitter Rob Beaumont van onderwijskoepel Kom Leren bevestigt de redding van Sint Jozef, maar hij verwacht dat de sluiting van basisscholen in de regio gewoon doorgaat. "We streven niet naar sluiting, maar we stellen wel altijd de vraag of deze school toekomst heeft. We monitoren voortdurend. Want ook als je niet te weinig leerlingen hebt, moet je je afvragen wat het voor de kinderen betekent. Welk sociaal-emotioneel maatje heeft een kind in groep 1 als het in een combinatieklas zit met alleen kinderen van groep 2 en 3?"

Dorpssfeer
Interim-directeur Astrid Claessens roemt juist het kleinschalige karakter van de school. "Hier hangt nog de oude dorpssfeer van 'iedereen kent elkaar'." Zij verwacht dat Sint-Jozef met name aantrekkelijk kan zijn voor Eijsdense ouders die hun kind naar de school in Mheer sturen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Motorrijder overlijdt na botsing met vrachtwagen
Onvrede over grote woonboot midden in natuurgebied
Veroorzakers verwoestende brand kogelvanger melden zich
Schuttersbeeld Sint Sebastianus terecht (4 mei 2020)
Gestolen schuttersbeeld uit vijver in Maastricht gevist
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen