Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Jozefschool in Oost-Maarland gered

Geplaatst opdinsdag 25 augustus 2015 - 6:00

Terwijl diverse basisscholen in kleine dorpskernen in de regio sluiten, is de Sint-Jozefschool in Oost-Maarland erin geslaagd de komende drie jaar open te blijven. Met dank aan betrokken ouders.

De Sint-Jozefschool start volgende week met officieel 73 leerlingen. Daar mag de school 3 procent bij optellen, zodat zij boven de 75 k<CW2>omt wat voor de gemeente Eijsden-Margraten als ondergrens voor een basisschool geldt.

Opvallend
Ouders en schoolleiding zijn zeer verheugd over de voorlopige redding, die volgens interim-directeur Astrid Claessens voornamelijk te danken is aan de inzet van betrokken ouders. Geanne Thijssen legt uit dat de oudervereniging folders en posters heeft verspreid, een open dag heeft georganiseerd en ouders persoonlijk heeft aangesproken. Wat haar daarbij opviel, is dat veel ouders Sint-Jozef helemaal niet kenden. "Oost-Maarland wordt nooit genoemd, de school staat niet op de kaart. Mensen noemen alleen Cramignon en Tangram in Eijsden, de school in Gronsveld en Mesch", stelt Thijssen.

Schaakclub
Een belangrijk argument om ouders over de streep te trekken, is de inrichting van een naschoolse opvang. Thijssen: "Dat hebben we heel snel geregeld. We gaan zelfs naschoolse activiteiten als een schaakclub, muziek en Frans les aanbieden." Vóór de actie van de ouders stond de leerlingenteller op 69.

Maatje
Voorzitter Rob Beaumont van onderwijskoepel Kom Leren bevestigt de redding van Sint Jozef, maar hij verwacht dat de sluiting van basisscholen in de regio gewoon doorgaat. "We streven niet naar sluiting, maar we stellen wel altijd de vraag of deze school toekomst heeft. We monitoren voortdurend. Want ook als je niet te weinig leerlingen hebt, moet je je afvragen wat het voor de kinderen betekent. Welk sociaal-emotioneel maatje heeft een kind in groep 1 als het in een combinatieklas zit met alleen kinderen van groep 2 en 3?"

Dorpssfeer
Interim-directeur Astrid Claessens roemt juist het kleinschalige karakter van de school. "Hier hangt nog de oude dorpssfeer van 'iedereen kent elkaar'." Zij verwacht dat Sint-Jozef met name aantrekkelijk kan zijn voor Eijsdense ouders die hun kind naar de school in Mheer sturen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Motorrijder overlijdt na botsing met vrachtwagen
Onvrede over grote woonboot midden in natuurgebied
Veroorzakers verwoestende brand kogelvanger melden zich
Schuttersbeeld gestolen: zijn schoenen staan er nog
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen