Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Sint-Jozefschool in Oost-Maarland gered

Geplaatst opdinsdag 25 augustus 2015 - 6:00

Terwijl diverse basisscholen in kleine dorpskernen in de regio sluiten, is de Sint-Jozefschool in Oost-Maarland erin geslaagd de komende drie jaar open te blijven. Met dank aan betrokken ouders.

De Sint-Jozefschool start volgende week met officieel 73 leerlingen. Daar mag de school 3 procent bij optellen, zodat zij boven de 75 k<CW2>omt wat voor de gemeente Eijsden-Margraten als ondergrens voor een basisschool geldt.

Opvallend
Ouders en schoolleiding zijn zeer verheugd over de voorlopige redding, die volgens interim-directeur Astrid Claessens voornamelijk te danken is aan de inzet van betrokken ouders. Geanne Thijssen legt uit dat de oudervereniging folders en posters heeft verspreid, een open dag heeft georganiseerd en ouders persoonlijk heeft aangesproken. Wat haar daarbij opviel, is dat veel ouders Sint-Jozef helemaal niet kenden. "Oost-Maarland wordt nooit genoemd, de school staat niet op de kaart. Mensen noemen alleen Cramignon en Tangram in Eijsden, de school in Gronsveld en Mesch", stelt Thijssen.

Schaakclub
Een belangrijk argument om ouders over de streep te trekken, is de inrichting van een naschoolse opvang. Thijssen: "Dat hebben we heel snel geregeld. We gaan zelfs naschoolse activiteiten als een schaakclub, muziek en Frans les aanbieden." Vóór de actie van de ouders stond de leerlingenteller op 69.

Maatje
Voorzitter Rob Beaumont van onderwijskoepel Kom Leren bevestigt de redding van Sint Jozef, maar hij verwacht dat de sluiting van basisscholen in de regio gewoon doorgaat. "We streven niet naar sluiting, maar we stellen wel altijd de vraag of deze school toekomst heeft. We monitoren voortdurend. Want ook als je niet te weinig leerlingen hebt, moet je je afvragen wat het voor de kinderen betekent. Welk sociaal-emotioneel maatje heeft een kind in groep 1 als het in een combinatieklas zit met alleen kinderen van groep 2 en 3?"

Dorpssfeer
Interim-directeur Astrid Claessens roemt juist het kleinschalige karakter van de school. "Hier hangt nog de oude dorpssfeer van 'iedereen kent elkaar'." Zij verwacht dat Sint-Jozef met name aantrekkelijk kan zijn voor Eijsdense ouders die hun kind naar de school in Mheer sturen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Motorrijder overlijdt na botsing met vrachtwagen
Onvrede over grote woonboot midden in natuurgebied
Veroorzakers verwoestende brand kogelvanger melden zich
Chaos op basisschool de Cramignon in Eijsden
Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen