Overslaan en naar de inhoud gaan

Simpelveld nationale koploper WOZ-klagen

Geplaatst opwoensdag 16 oktober 2019 - 13:11

In geen enkele Nederlandse gemeente werd in 2018 procentueel zo vaak bezwaar gemaakt tegen de vastgestelde WOZ-waarde van een woning als in Simpelveld.

Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de Waarderingskamer. Uit die cijfers blijkt bovendien dat vorig jaar in bijna alle Limburgse gemeenten het aantal bezwaarmakers gegroeid is ten opzichte van een jaar eerder.

Toename in 25 gemeenten
In 25 Limburgse gemeenten maakten in 2018 ten opzichte van 2017 meer mensen bezwaar tegen de door de gemeente vastgestelde waarde van hun huis. Alleen in Mook en Middelaar, Gennep, Brunssum, Kerkrade en Vaals waren minder woningen onder bezwaar. De nieuwe gemeente Beekdaelen werd niet meegenomen in het onderzoek. Landelijk nam het aantal WOZ-klagers in 61 procent van de gemeenten toe, in Limburg is dat dik 83 procent.

Simpelveld
Bij koploper Simpelveld tekende 18,4 procent van de huiseigenaren bezwaar aan tegen de WOZ-taxatie; opmerkelijk, aangezien het aandeel een jaar eerder nog op 2,8 procent lag. In de rest van het land kan alleen de gemeente Wierden met 17,7 procent enigszins aan Simpelveld tippen. In alle andere Nederlandse gemeenten ligt het percentage op of onder de zeven procent. De gemeente Simpelveld was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Hogere belastingen
De WOZ-waarde van de huizen in Nederland steeg de afgelopen jaren fors. De gemeente taxeert de woningwaarde op basis van bijvoorbeeld de grootte van het pand en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen Een hogere huiswaarde betekent vaak dat eigenaren ook hogere belastingen, zoals de onroerende zaakbelasting en de waterschapsbelasting, moeten betalen.

Bezwaar
Mensen die vinden dat hun huis door de gemeente te duur wordt ingeschat, kunnen daartegen bezwaar aanteken bij diezelfde gemeente. De gemeente bepaalt dan opnieuw de woningwaarde; wanneer een huiseigenaar ook met die taxatie niet kan leven, kan deze naar de rechter stappen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen