Overslaan en naar de inhoud gaan

Simpelveld nationale koploper WOZ-klagen

Geplaatst opwoensdag 16 oktober 2019 - 13:11

In geen enkele Nederlandse gemeente werd in 2018 procentueel zo vaak bezwaar gemaakt tegen de vastgestelde WOZ-waarde van een woning als in Simpelveld.

Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de Waarderingskamer. Uit die cijfers blijkt bovendien dat vorig jaar in bijna alle Limburgse gemeenten het aantal bezwaarmakers gegroeid is ten opzichte van een jaar eerder.

Toename in 25 gemeenten
In 25 Limburgse gemeenten maakten in 2018 ten opzichte van 2017 meer mensen bezwaar tegen de door de gemeente vastgestelde waarde van hun huis. Alleen in Mook en Middelaar, Gennep, Brunssum, Kerkrade en Vaals waren minder woningen onder bezwaar. De nieuwe gemeente Beekdaelen werd niet meegenomen in het onderzoek. Landelijk nam het aantal WOZ-klagers in 61 procent van de gemeenten toe, in Limburg is dat dik 83 procent.

Simpelveld
Bij koploper Simpelveld tekende 18,4 procent van de huiseigenaren bezwaar aan tegen de WOZ-taxatie; opmerkelijk, aangezien het aandeel een jaar eerder nog op 2,8 procent lag. In de rest van het land kan alleen de gemeente Wierden met 17,7 procent enigszins aan Simpelveld tippen. In alle andere Nederlandse gemeenten ligt het percentage op of onder de zeven procent. De gemeente Simpelveld was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Hogere belastingen
De WOZ-waarde van de huizen in Nederland steeg de afgelopen jaren fors. De gemeente taxeert de woningwaarde op basis van bijvoorbeeld de grootte van het pand en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen Een hogere huiswaarde betekent vaak dat eigenaren ook hogere belastingen, zoals de onroerende zaakbelasting en de waterschapsbelasting, moeten betalen.

Bezwaar
Mensen die vinden dat hun huis door de gemeente te duur wordt ingeschat, kunnen daartegen bezwaar aanteken bij diezelfde gemeente. De gemeente bepaalt dan opnieuw de woningwaarde; wanneer een huiseigenaar ook met die taxatie niet kan leven, kan deze naar de rechter stappen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV