Overslaan en naar de inhoud gaan

Sijbesma: 'Nederland kocht vaccin, want Europa was te traag'

Geplaatst opvrijdag 19 juni 2020 - 21:11

Nederland heeft samen met Duitsland, Frankrijk en Italië een vaccin aangekocht, omdat Europa niet snel genoeg acteerde.

Dat zegt Feike Sijbesma, coronagezant van het Nederlandse kabinet, in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

"Ik heb geprobeerd te helpen om deze alliantie te maken tussen Nederland, Duitsland, Italië en Frankrijk", aldus Sijbesma. "Niet omdat we het niet Europees zouden willen, zelfs graag Europees, maar het ging heel erg traag. Wat we zien is dat Amerika al heeft ingezet in het geval die als eerste het vaccin heeft, of dat bedrijf wint. De Engelsen doen dat, de Chinezen, de Indiërs zijn er nu mee bezig, de Japanners zijn het nu aan het doen. En het ging een beetje traag. Toen hebben we gekeken of we daar een versnelling in konden aanbrengen door met vier landen gezamenlijk op te trekken".

Internationaal netwerk
Sijbesma speelt een belangrijke rol in de internationale dynamiek, doordat hij dertien jaar lang bestuursvoorzitter was van DSM. Momenteel is hij lid van het World Economic Forum en zit hij samen met Ban Ki-moon het Centrum voor Klimaatadaptatie voor. De alliantie van Sijbesma kocht 300 miljoen doses van een succesvol kandidaat-vaccin. Het ging om een vaccin dat wordt ontwikkeld door de Oxford Universiteit in Engeland.

Inclusief
"Dat hebben we heel bewust de inclusieve vaccin-alliantie genoemd", zo vervolgt Sijbesma. "Dat wil Nederland of Duitsland niet alleen voor de eigen landen doen. We maken wel de deals, maar we maken het mogelijk dat andere landen kunnen intekenen op de vaccins als ze er komen. Als de vaccins goed zijn voor Nederland, Duitsland of Frankrijk zullen ze waarschijnlijk ook goed zijn voor Portugal en Zweden. Natuurlijk reageerde de Europese Commissie met de vraag: 'Kan dat niet via ons?'

Natuurlijk, en als de Commissie diezelfde snelheid kan aanbrengen: graag, beter zelfs."

Beeldvorming
Europa-correspondent Sander van Hoorn van de NOS sprak woensdag in AvondGasten vanuit het Europees Parlement zijn verbazing al uit over het initiatief. "Dit had een moment kunnen zijn waarop Europa zijn waarde had kunnen bewijzen. Het had een mooi moment kunnen zijn voor Ursula von der Leyen om dit initiatief te presenteren. Nu zijn het toch weer de individuele landen die het doen. Dat is niet goed voor de beeldvorming".

Na overleg in Brussel werd woensdagavond besloten dat de vier landen zich aansluiten bij het vaccinprogramma van de Europese Commissie.


Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen