Overslaan en naar de inhoud gaan

Sigarettenzwendel steeds groter probleem

Geplaatst opdinsdag 29 oktober 2019 - 17:36

De tabaksmaffia vormt een steeds groter probleem in Limburg.

"Er zijn meer en meer illegale fabrieken in onze contreien", zegt Ellen Thewissen. Zij is manager bij tabaksproducent Philip Morris.

64 miljoen
"Vorig jaar waren het er acht in totaal en dit jaar zitten we ook al aan zeven", vult Thewissen aan. Volgens haar loopt de staat om en nabij de 64 miljoen euro aan inkomsten mis door de illegale sigarettenproductie en -handel. Thewissen reageert op de invallen die maandag zijn gedaan en waarbij onder meer een grote sigarettenfabriek in Stramproy is opgerold.

Video: L1

Lees ook: Grote actie tegen tabaksmaffia: meerdere invallen in Limburg

Invallen
De FIOD, die de invallen samen met de douane deed, kon de bewering van Thewissen dinsdag nog niet bevestigen. In Limburg waren er invallen in Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Vaals, Roggel, Stramproy en de gemeenten Peel en Maas en Kerkrade.

Ingerekend
In totaal werden maandag achttien aanhoudingen verricht. Negen verdachten zijn ingerekend bij de illegale sigarettenfabriek in Stramproy. "Daar hebben we namaaksigaretten van bestaande sigarettenmerken aangetroffen", zei Bert Langerak, directeur Opsporing van de FIOD maandag.

Lees ook: Achttien aanhoudingen bij grote actie tegen sigarettenmaffia

Parel
Burgemeester Jos Heijmans van Weert is geschrokken van de omvang van de sigarettenfabriek die maandag in Stramproy is opgerold. "Stramproy is de parel van Limburg en dan verwacht je niet dat zulke criminele activiteiten er plaatsvinden", zegt Heijmans, die dinsdag een kijkje nam bij het leeghalen van de tabaksloods.

Trouw
Dat het in de buurt niet is opgevallen dat er zo een grote illegale fabriek was opgezet, vindt de burgervader begrijpelijk. "Je gaat ervan uit dat je ter goeder trouw een pand verhuurt en je verwacht dan niet dat de huurder zoiets doet."

Video: L1

Kopstuk
Ook geschrokken is Reg van Loo, de scheidend burgemeester van Vaals. "Vooral van de omvang van de hele zaak. En als dan een kopstuk in deze omgeving wordt aangehouden, schrik je wel even."

Verschrikkelijk
De burgemeester van Landgraaf, Raymond Vlecken, noemt de illegale sigarettenhandel verschrikkelijk. Petra Dassen: “Als burgemeester van Kerkrade ben ik niet blij dat FIOD en Douane hebben moeten optreden in Eygelshoven inzake de illegale sigarettenhandel."

Niet reageren
De burgemeesters Roemer van Heerlen, Leers van Brunssum, Delissen van Peel en Maas en Schmalschläger van Leudal wilden inhoudelijk niet reageren op het oprollen van een grootschalige sigarettenzwendel in hun gemeenten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen