Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Sibema-schoorsteen op schoolplein Maastricht brokkelt af

Geplaatst opzaterdag 4 juli 2015 - 6:00

De monumentale, bijna vijftig meter hoge Sibema-schoorsteen midden op het schoolplein van de Bernhard Lievegoedschool in Maastricht, verkeert in slechte staat.

Het voegwerk is op veel plaatsen fors beschadigd, met het risico op vallende steendeeltjes en cementvoegsel.

Veiligheidshekken
De uit voorzorg op het schoolplein geplaatste veiligheidshekken rond de uit 1959 daterende toren staan er intussen al meer dan een jaar. De gemeente Maastricht, eigenaar van het monument, erkent het probleem maar benadrukt dat er geen sprake is van een gevaarlijke of risicovolle situatie voor de leerlingen.

Onderhoud
Vaststaat hoe dan ook dat het monument dringend toe is aan groot onderhoud, zo bevestigt gemeentewoordvoerster Chantal Kneepkens. Het stadsbestuur heeft vorige week besloten dat de klus nog dit jaar wordt geklaard. "Ergens in de loop van het vierde kwartaal", zegt Kneepkens. Aan het karwei hangt een prijskaartje van zo’n twee ton.

Kneepkens beaamt dat de komende zomervakantie, waarin het schoolplein er zeven weken lang verlaten bij ligt, een beter moment was geweest om de restauratiewerkzaamheden te verrichten. „Maar in <CW4>de praktijk is dat niet haalbaar, omdat het project eerst nog moet worden aanbesteed. Daar gaat enige tijd overheen. Hoe dan ook, tijdens de werkzaamheden zullen we zorgvuldig rekening houden met de belangen van de school en de overlast zoveel mogelijk beperken.”

Zuivelfabriek
De laatste opknapbeurt van het relict, dat als 'landmark' van heinde en verre te zien is, dateert alweer van 1999. Doordat de schoorsteen van de in 1989 gesloopte zuivelfabriek niet meer in gebruik is, gaat de onderhoudsstaat snel achteruit. Het stookproces in de fabriek zorgde immers voor de vereiste natuurlijke ventilatie en droging. Vooral vocht en vorst hebben nu vrij spel in het bouwwerk.

Geen reactie
De directie van de Lievegoedschool zegt voorlopig niet te willen reageren op de kwestie. "Wegens andere prioriteiten en drukke werkzaamheden", zo laat een woordvoerder van de vrije school weten.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

School wil oordeel na beschuldiging van discriminatie
'Maastrichtse school discrimineert meisjes'
40 miljoen voor investeringen in Maastrichtse wijk Heer
Voetbalclub voor derde keer slachtoffer vandalisme
Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen