Overslaan en naar de inhoud gaan

Sibema-schoorsteen op schoolplein Maastricht brokkelt af

Geplaatst opzaterdag 4 juli 2015 - 6:00

De monumentale, bijna vijftig meter hoge Sibema-schoorsteen midden op het schoolplein van de Bernhard Lievegoedschool in Maastricht, verkeert in slechte staat.

Het voegwerk is op veel plaatsen fors beschadigd, met het risico op vallende steendeeltjes en cementvoegsel.

Veiligheidshekken
De uit voorzorg op het schoolplein geplaatste veiligheidshekken rond de uit 1959 daterende toren staan er intussen al meer dan een jaar. De gemeente Maastricht, eigenaar van het monument, erkent het probleem maar benadrukt dat er geen sprake is van een gevaarlijke of risicovolle situatie voor de leerlingen.

Onderhoud
Vaststaat hoe dan ook dat het monument dringend toe is aan groot onderhoud, zo bevestigt gemeentewoordvoerster Chantal Kneepkens. Het stadsbestuur heeft vorige week besloten dat de klus nog dit jaar wordt geklaard. "Ergens in de loop van het vierde kwartaal", zegt Kneepkens. Aan het karwei hangt een prijskaartje van zo’n twee ton.

Kneepkens beaamt dat de komende zomervakantie, waarin het schoolplein er zeven weken lang verlaten bij ligt, een beter moment was geweest om de restauratiewerkzaamheden te verrichten. „Maar in <CW4>de praktijk is dat niet haalbaar, omdat het project eerst nog moet worden aanbesteed. Daar gaat enige tijd overheen. Hoe dan ook, tijdens de werkzaamheden zullen we zorgvuldig rekening houden met de belangen van de school en de overlast zoveel mogelijk beperken.”

Zuivelfabriek
De laatste opknapbeurt van het relict, dat als 'landmark' van heinde en verre te zien is, dateert alweer van 1999. Doordat de schoorsteen van de in 1989 gesloopte zuivelfabriek niet meer in gebruik is, gaat de onderhoudsstaat snel achteruit. Het stookproces in de fabriek zorgde immers voor de vereiste natuurlijke ventilatie en droging. Vooral vocht en vorst hebben nu vrij spel in het bouwwerk.

Geen reactie
De directie van de Lievegoedschool zegt voorlopig niet te willen reageren op de kwestie. "Wegens andere prioriteiten en drukke werkzaamheden", zo laat een woordvoerder van de vrije school weten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

School wil oordeel na beschuldiging van discriminatie
'Maastrichtse school discrimineert meisjes'
40 miljoen voor investeringen in Maastrichtse wijk Heer
Voetbalclub voor derde keer slachtoffer vandalisme
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen