Overslaan en naar de inhoud gaan

Sherman-tank van 30 ton naar Eijsden

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 15:01

Een 30 ton zware Sherman-tank siert vanaf dinsdagavond de straten van Eijsden.

De tank, die gebruikt is in het Ardennenoffensief, komt naar Zuid-Limburg in verband met de viering van 75 jaar bevrijding. Op 12 september 1944 werd Mesch als eerste Limburgse dorp bevrijd.

Boomstammen
De Sherman-tank komt uit Clervaux in Luxemburg. Daar werd de tank dinsdagochtend via boomstammen naar een grote lader getransporteerd. Omdat het vervoer niet over de autoweg kan verlopen, rijdt het konvooi binnendoor richting Mariadorp in Eijsden.

Cruciale rol
Bij de bevrijding van Limburg was een cruciale rol weggelegd voor de Amerikaanse 2e Pantserdivisie. Op het zware materieel van dat Amerikaanse legeronderdeel hadden de Duitsers nauwelijks antwoord. De Sherman-tank staat de komende weken symbool voor die strijd in Zuid-Limburg.

L1 besteedt op 12 september uitgebreid aandacht aan het 75-jarig jubileum van de bevrijding. Vanaf 9:30 uur worden Amerikaanse soldaten verwelkomd in Mesch, exact 75 jaar na de bevrijding.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen