Overslaan en naar de inhoud gaan

Sherman-tank van 30 ton naar Eijsden

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 15:01

Een 30 ton zware Sherman-tank siert vanaf dinsdagavond de straten van Eijsden.

De tank, die gebruikt is in het Ardennenoffensief, komt naar Zuid-Limburg in verband met de viering van 75 jaar bevrijding. Op 12 september 1944 werd Mesch als eerste Limburgse dorp bevrijd.

Boomstammen
De Sherman-tank komt uit Clervaux in Luxemburg. Daar werd de tank dinsdagochtend via boomstammen naar een grote lader getransporteerd. Omdat het vervoer niet over de autoweg kan verlopen, rijdt het konvooi binnendoor richting Mariadorp in Eijsden.

Cruciale rol
Bij de bevrijding van Limburg was een cruciale rol weggelegd voor de Amerikaanse 2e Pantserdivisie. Op het zware materieel van dat Amerikaanse legeronderdeel hadden de Duitsers nauwelijks antwoord. De Sherman-tank staat de komende weken symbool voor die strijd in Zuid-Limburg.

L1 besteedt op 12 september uitgebreid aandacht aan het 75-jarig jubileum van de bevrijding. Vanaf 9:30 uur worden Amerikaanse soldaten verwelkomd in Mesch, exact 75 jaar na de bevrijding.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen