Overslaan en naar de inhoud gaan

Sherman-tank van 30 ton naar Eijsden

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 15:01

Een 30 ton zware Sherman-tank siert vanaf dinsdagavond de straten van Eijsden.

De tank, die gebruikt is in het Ardennenoffensief, komt naar Zuid-Limburg in verband met de viering van 75 jaar bevrijding. Op 12 september 1944 werd Mesch als eerste Limburgse dorp bevrijd.

Boomstammen
De Sherman-tank komt uit Clervaux in Luxemburg. Daar werd de tank dinsdagochtend via boomstammen naar een grote lader getransporteerd. Omdat het vervoer niet over de autoweg kan verlopen, rijdt het konvooi binnendoor richting Mariadorp in Eijsden.

Cruciale rol
Bij de bevrijding van Limburg was een cruciale rol weggelegd voor de Amerikaanse 2e Pantserdivisie. Op het zware materieel van dat Amerikaanse legeronderdeel hadden de Duitsers nauwelijks antwoord. De Sherman-tank staat de komende weken symbool voor die strijd in Zuid-Limburg.

L1 besteedt op 12 september uitgebreid aandacht aan het 75-jarig jubileum van de bevrijding. Vanaf 9:30 uur worden Amerikaanse soldaten verwelkomd in Mesch, exact 75 jaar na de bevrijding.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen