Overslaan en naar de inhoud gaan

Shared space mislukt: Gennep krijgt weer stoepranden

Geplaatst opmaandag 7 juni 2021 - 14:57

Het centrum van Gennep gaat opnieuw op de schop, nu na een aantal jaren blijkt dat het 'shared space' verkeersconcept niet werkt.

"Shared space is een mooi principe, maar we zijn erachter gekomen dat het voor dit deel van de gemeente niet het goede instrument is", zegt verkeerswethouder Janine van van Hulsteijn bij lokale omroep Gennep.News.

Rekening houden
Het idee was een jaar of zeven geleden om voetgangers, fietsers, auto's en andere weggebruikers zoveel mogelijk van dezelfde ruimte gebruik te laten maken. In plaats van verkeersborden en voorrangsregels zouden de weggebruikers dan zelf rekening met elkaar moeten houden. Maar dat blijkt na zeven jaar toch niet te werken: mensen wisten niet waar ze aan toe waren en voelden zich daardoor onveilig.

Spekglad
Dat werd nog verergerd door de manier waarop de gemeente de gedeelde ruimte inrichtte. In plaats van stoepranden kwamen er hardstenen schuine balken, die bij regen spekglad werden en waar menig fietser op onderuit gegaan is. Datzelfde geldt voor de metalen noppen die in het wegdek zijn aangebracht op de plek waar ooit de Gennepse stadsmuur heeft gestaan. Ook deze punaises steken uit en zijn glad, met valpartijen tot gevolg.

Geschud in de bus
Ook vervoerder Arriva was diep ongelukkig met de verkeerssituatie in Gennep, en dreigde zelfs om bussen niet meer door het centrum te laten rijden. Grootste ergernis daar waren twee verkeersdrempels, die zo steil zijn dat passagiers die achterin de bus zitten hard door elkaar geschud worden.

Terug naar stoepranden
De gemeente is nu van plan om weer gewone stoepranden aan te leggen, zodat voetgangers weer een eigen afgebakend stukje weg krijgen. Ook komen er weer fietsstroken, en worden de drempels aangepast voor de Arriva-bussen.

Weert
Gennep is niet de enige gemeente in Limburg waar ambtenaren met het 'shared space'-concept aan de slag zijn gegaan. Het Stationsplein in Weert is volgens hetzelfde principe ingericht. Ook daar vinden weggebruikers het vooral verwarrend en onoverzichtelijk.

Lees ook: Chaos op vernieuwd stationsplein Weert

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen