Overslaan en naar de inhoud gaan

Serie Carnavalshart laat zien wat er allemaal wel kan

Geplaatst opvrijdag 22 januari 2021 - 12:09

De regionale omroepen L1 en Omroep Brabant maken samen met KRO-NCRV de vijfdelige serie Carnavalshart.

De serie krijgt als motto 'wat er wél kan'.

Geen carnaval dit jaar
Carnaval bleek tijdens de eerste uitbraak van het coronavirus in februari 2020 een belangrijk super spreader event: doordat grote drommen mensen bij elkaar kwamen, al dan niet onder het genot van een flinke slok drank, kon het virus zich snel verspreiden onder de hossende massa's in Limburg en Noord-Brabant.

Omdat het virus nog altijd niet onder controle is en de bevolking grote beperkingen is opgelegd, zal carnaval 2021 dan ook niet veel om het lijf hebben. Of zoals de omroepen het samen zeggen: "Geen polonaise, geen blaaskapel, geen optocht. Maar het carnavalshart blijft kloppen. Van Roermond tot Roosendaal, van Maastricht tot Breda, van Tegelen tot Schijndel, de serie Carnavalshart reist kriskras door de zuidelijke provincies om de ziel van carnaval te belichten. Carnavalshart gaat over saamhorigheid, carnavalsliefdes en schouders eronder, juist in deze moeilijke tijden."

Miniatuurwagens
Een van de reportages in Carnavalshart gaat over Tegelen, waar de praalwagens dit jaar binnen blijven, maar de wagenbouwers een coronaproof alternatief bedacht hebben: er worden nu miniatuurwagens gemaakt. Cor Jansen voorzitter van de plaatselijke carnavalsvereniging verwoordt het gevoel treffend: "Carnaval, of vastelaovend zoals we dat noemen, streep je niet van de kalender. Net zoals je Pasen en Kerst niet van de kalender streept."

Carnavalsfamilie
Ook is er een familie uit Schaijk te zien met een 'groot carnavalshart'. De vijf leden van het gezin spelen allemaal in de fanfare en een 'dweilorkest'. "Het is het verbroederingsfeest. We maken het met z’n allen, we vieren met z’n allen. We leven er erg naar toe en gaan het dit jaar erg missen. Carnaval hoort bij het leven", zegt vader Peter Loeffen. Hoofdredacteur Leo Hauben van L1: "In coronatijd proberen wij juist te laten zien wat wel nog kan. In deze serie komen mooie voorbeelden aan bod. Carnaval zit in hart en hoofd van de mensen en dat krijg je er zelfs met corona niet uit."

Carnavalshart wordt van maandag 8 tot en met vrijdag 12 februari uitgezonden in het nieuwe regioblok om 18:20 uur op NPO 2.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen