Overslaan en naar de inhoud gaan

Seniorenproject krijgt pluim wereldgezondheidsorganisatie

Geplaatst opdonderdag 16 augustus 2018 - 20:39

Het project Seniorvriendelijke Gemeenten is door wereldgezondheidsorganisatie WHO uitgeroepen tot 'Europees voorbeeldproject.'

Het project onder leiding van de Universiteit Maastricht loopt in 14 Limburgse gemeenten en nog eens 19 in het Belgische en Duitse grensgebied.

De WHO prijst het project omdat het de gemeenten kans biedt om ouderen structureel te helpen met ervaringen uit de omgeving.

Dement of depressief
In de gemeenten die meewerken lopen programma's en activiteiten voor en over mensen met dementie of een ouderdomsdepressie, én hun mantelzorgers. De activiteiten lopen uiteen van workshops voor winkeliers over hoe ze moeten omgaan met mensen met dementie, tot culturele activiteiten die gericht zijn op de doelgroep. Sommige zijn heel praktisch, andere hebben een meer voorlichtend karakter.

Ideeën delen
Dat het project in de hele euregio loopt, heeft een duidelijke meerwaarde, zegt projectcoördinator Marja Veenstra van de Universiteit Maastricht. "Er zijn al heel veel goede voorbeelden ontwikkeld in Duitsland en in België. We hoeven niet allemaal nieuwe dingen te bedenken, maar kijken juist wat nou de goeie dingen zijn die ergens anders al werken."

Laatste jaar
Het project Seniorvriendelijke Gemeenten loopt sinds 2016 en duurt nog een jaar. Daarna wordt gekeken wat per gemeente nog nodig is om de programma's en activiteiten ook daarna overeind te houden.

De Limburgse gemeenten die meedoen in het project zijn Beek, Beesel, Eijsden-Margraten, Kerkrade, Maastricht, Mook, Onderbanken/Nuth/Schinnen (volgend jaar Beekdaelen, Roermond, Valkenburg, Venlo, Venray en Weert.

Luister ook: Maastrichts seniorenproject voorbeeld voor Europa

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen