Overslaan en naar de inhoud gaan

Seniorenproject krijgt pluim wereldgezondheidsorganisatie

Geplaatst opdonderdag 16 augustus 2018 - 20:39

Het project Seniorvriendelijke Gemeenten is door wereldgezondheidsorganisatie WHO uitgeroepen tot 'Europees voorbeeldproject.'

Het project onder leiding van de Universiteit Maastricht loopt in 14 Limburgse gemeenten en nog eens 19 in het Belgische en Duitse grensgebied.

De WHO prijst het project omdat het de gemeenten kans biedt om ouderen structureel te helpen met ervaringen uit de omgeving.

Dement of depressief
In de gemeenten die meewerken lopen programma's en activiteiten voor en over mensen met dementie of een ouderdomsdepressie, én hun mantelzorgers. De activiteiten lopen uiteen van workshops voor winkeliers over hoe ze moeten omgaan met mensen met dementie, tot culturele activiteiten die gericht zijn op de doelgroep. Sommige zijn heel praktisch, andere hebben een meer voorlichtend karakter.

Ideeën delen
Dat het project in de hele euregio loopt, heeft een duidelijke meerwaarde, zegt projectcoördinator Marja Veenstra van de Universiteit Maastricht. "Er zijn al heel veel goede voorbeelden ontwikkeld in Duitsland en in België. We hoeven niet allemaal nieuwe dingen te bedenken, maar kijken juist wat nou de goeie dingen zijn die ergens anders al werken."

Laatste jaar
Het project Seniorvriendelijke Gemeenten loopt sinds 2016 en duurt nog een jaar. Daarna wordt gekeken wat per gemeente nog nodig is om de programma's en activiteiten ook daarna overeind te houden.

De Limburgse gemeenten die meedoen in het project zijn Beek, Beesel, Eijsden-Margraten, Kerkrade, Maastricht, Mook, Onderbanken/Nuth/Schinnen (volgend jaar Beekdaelen, Roermond, Valkenburg, Venlo, Venray en Weert.

Luister ook: Maastrichts seniorenproject voorbeeld voor Europa

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen