Overslaan en naar de inhoud gaan

Selfie bij Auschwitz: 'Herdenken hoeft niet zo plechtig'

Geplaatst opdonderdag 6 februari 2020 - 14:02

De kunst van het herdenken staat centraal bij een tentoonstelling in het gouvernement die vanaf donderdag te zien is.

Een selfie bij voormalig concentratiekamp Auschwitz? Trouwfoto's bij een bunker? Een Instagramkiekje op een oorlogsbegraafplaats? Moet kunnen, is de boodschap van de expositie 'Metamorfose van de herinnering', waarin de kunst van het herdenken centraal staat.

Kunst van herdenken
Tijdens de tentoonstelling zijn onder meer foto's te zien van fotograaf Roger Cremers uit zijn reeks 'World War Two Today'. Daarnaast zijn er werken te zien van Charlotte Lagro en artiestenkoppel Marta en Slava. De belangrijkste boodschap van de expositie: herdenken hoeft niet per se plechtig.

Video: L1Oorlog als volkscultuur
De expositie is volgens Roger Cremers een zoektocht naar hoe wij tegenwoordig herdenken. "Je ziet het institutionele herdenken in de vorm van bijvoorbeeld een plechtig samenzijn. Maar tegenwoordig kun je ook herdenken door de oorlog na te spelen. Of een selfie te maken bij Auschwitz", stelt Cremers. "Het is een vorm van het verhaal doorvertellen. Misschien op een rare manier, maar dat is beter dan het vergeten."

Verandering
Volgens Cremers is het logisch dat de manier van herdenken aan verandering onderhevig is. "De generatie die nog directe binding heeft met de Tweede Wereldoorlog verdwijnt langzaam. Huidige en toekomstige generaties groeien op met invloeden uit verhalen of films. We leven in een beeldcultuur. Dan ga je ook op een andere manier herdenken. Mensen nemen daarin steeds meer zelf het initiatief."

Selfie bij Auschwitz
Curator Ad Himmelreich wil de metamorfose van herdenken vangen in de expositie. "En dan moet een selfie bij Auschwitz absoluut kunnen," aldus Himmelreich. "Dat hoort gewoon bij onze tijd en dat heb ik willen uitbeelden, ook door kunst erbij te betrekken. Het verwijst op een of andere manier naar de oorlog, maar niet op de traditionele manier. Je kan niet zeggen dat het positief of negatief is, de manier van herdenken verandert. Dat is zeker niet oneerbiedig. Het hoort erbij. Blijf waakzaam, maar vier het leven. En individuele vrijheid betekent dat je op je eigen manier kan en mag herdenken."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen