Overslaan en naar de inhoud gaan

Selfie bij Auschwitz: 'Herdenken hoeft niet zo plechtig'

Geplaatst opdonderdag 6 februari 2020 - 14:02

De kunst van het herdenken staat centraal bij een tentoonstelling in het gouvernement die vanaf donderdag te zien is.

Een selfie bij voormalig concentratiekamp Auschwitz? Trouwfoto's bij een bunker? Een Instagramkiekje op een oorlogsbegraafplaats? Moet kunnen, is de boodschap van de expositie 'Metamorfose van de herinnering', waarin de kunst van het herdenken centraal staat.

Kunst van herdenken
Tijdens de tentoonstelling zijn onder meer foto's te zien van fotograaf Roger Cremers uit zijn reeks 'World War Two Today'. Daarnaast zijn er werken te zien van Charlotte Lagro en artiestenkoppel Marta en Slava. De belangrijkste boodschap van de expositie: herdenken hoeft niet per se plechtig.

Video: L1Oorlog als volkscultuur
De expositie is volgens Roger Cremers een zoektocht naar hoe wij tegenwoordig herdenken. "Je ziet het institutionele herdenken in de vorm van bijvoorbeeld een plechtig samenzijn. Maar tegenwoordig kun je ook herdenken door de oorlog na te spelen. Of een selfie te maken bij Auschwitz", stelt Cremers. "Het is een vorm van het verhaal doorvertellen. Misschien op een rare manier, maar dat is beter dan het vergeten."

Verandering
Volgens Cremers is het logisch dat de manier van herdenken aan verandering onderhevig is. "De generatie die nog directe binding heeft met de Tweede Wereldoorlog verdwijnt langzaam. Huidige en toekomstige generaties groeien op met invloeden uit verhalen of films. We leven in een beeldcultuur. Dan ga je ook op een andere manier herdenken. Mensen nemen daarin steeds meer zelf het initiatief."

Selfie bij Auschwitz
Curator Ad Himmelreich wil de metamorfose van herdenken vangen in de expositie. "En dan moet een selfie bij Auschwitz absoluut kunnen," aldus Himmelreich. "Dat hoort gewoon bij onze tijd en dat heb ik willen uitbeelden, ook door kunst erbij te betrekken. Het verwijst op een of andere manier naar de oorlog, maar niet op de traditionele manier. Je kan niet zeggen dat het positief of negatief is, de manier van herdenken verandert. Dat is zeker niet oneerbiedig. Het hoort erbij. Blijf waakzaam, maar vier het leven. En individuele vrijheid betekent dat je op je eigen manier kan en mag herdenken."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen