Overslaan en naar de inhoud gaan

Selectie telers staatswiet in afrondende fase

Geplaatst opvrijdag 27 november 2020 - 19:12

Het wietexperiment bevindt zich in de afrondende fase. Op 3 december vindt er een loting plaats en dan is bekend welke tien henneptelers legaal wiet mogen telen.

De tien aspirant-wiettelers die worden ingeloot, moeten daarna wel nog een integriteitsonderzoek doorlopen. De verwachting is dat eind februari volgend jaar bekend is wel kwekers staatswiet mogen gaan produceren.

Heerlen
Het kabinet besloot eind 2017 dat er in zes tot tien gemeenten geëxperimenteerd mag worden met de verkoop van softdrugs die niet uit het illegale circuit komen, maar onder overheidstoezicht worden geteeld. Het plan kwam enkele jaren geleden uit de koker van Paul Depla, de toenmalige burgemeester van Heerlen. Die gemeente hoopt nog steeds in aanmerking te komen voor het experiment.

Aanvragen
In totaal zijn er 147 aanvragen binnengekomen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vervolgens zijn deze aanvragen beoordeeld door deskundigen. Daarop zijn 96 aanvragen afgewezen en 51 aanvragen zijn door de selectie gekomen. Uiteindelijk doen 39 aanvragers mee in de loting. Sommige aanvragers hebben verschillende aanvragen ingediend met alternatieve locaties. Daarom zijn er uiteindelijk 39 lotnummers overgebleven. Waar de telers vandaan komen, is niet bekend.

BIBOB
De tien ingelote telers doorlopen een BIBOB-onderzoek om te kijken of er geen banden met de onderwereld zijn. Hier wordt zo'n acht tot twaalf weken voor uitgetrokken. Het streven is dat eind februari duidelijk is welke tien telers gemeentewiet gaan maken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen