Het wietexperiment bevindt zich in de afrondende fase. Op 3 december vindt er een loting plaats en dan is bekend welke tien henneptelers legaal wiet mogen telen.
De tien aspirant-wiettelers die worden ingeloot, moeten daarna wel nog een integriteitsonderzoek doorlopen. De verwachting is dat eind februari volgend jaar bekend is wel kwekers staatswiet mogen gaan produceren.
Heerlen
Het kabinet besloot eind 2017 dat er in zes tot tien gemeenten geëxperimenteerd mag worden met de verkoop van softdrugs die niet uit het illegale circuit komen, maar onder overheidstoezicht worden geteeld. Het plan kwam enkele jaren geleden uit de koker van Paul Depla, de toenmalige burgemeester van Heerlen. Die gemeente hoopt nog steeds in aanmerking te komen voor het experiment.
Aanvragen
In totaal zijn er 147 aanvragen binnengekomen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vervolgens zijn deze aanvragen beoordeeld door deskundigen. Daarop zijn 96 aanvragen afgewezen en 51 aanvragen zijn door de selectie gekomen. Uiteindelijk doen 39 aanvragers mee in de loting. Sommige aanvragers hebben verschillende aanvragen ingediend met alternatieve locaties. Daarom zijn er uiteindelijk 39 lotnummers overgebleven. Waar de telers vandaan komen, is niet bekend.
BIBOB
De tien ingelote telers doorlopen een BIBOB-onderzoek om te kijken of er geen banden met de onderwereld zijn. Hier wordt zo'n acht tot twaalf weken voor uitgetrokken. Het streven is dat eind februari duidelijk is welke tien telers gemeentewiet gaan maken.