Overslaan en naar de inhoud gaan

Sekszorg: mag het wel of niet?

Geplaatst opmaandag 8 maart 2021 - 21:57

Is het gespecialiseerde zorg of toch prostitutie? Sekszorgverlener Maureen Hellenbrand heeft regelmatig huilende mensen aan de telefoon: "Mensen missen intimiteit."

Betaalde intieme contacten voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking blijken een ingewikkeld fenomeen ten tijde van de coronamaatregelen. Sekszorg kan gezien worden als een medisch contactberoep. En contactberoepen mogen weer onder strikte voorwaarden. Maar sekswerk sowieso niet. Dat is problematisch voor klanten die door hun beperking al hard geraakt worden door de maatregelen.

Huilende mensen
Eigenaar Maureen Hellenbrand van De Ultieme Zorg bemiddelt tussen mensen met een beperking en sekswerkers. Ze heeft ervoor gekozen om de werkzaamheden van haar bedrijf stil te leggen zolang er geen expliciete toestemming is van het kabinet. Al denkt ze dat er mogelijkheden zijn. "Van de ene kant snap ik het wel, van de andere kant ook weer niet," stelt Hellenbrand. "Massages, fysiotherapie, dat mag allemaal weer. Wij kunnen met bepaalde aanpassingen ook weer aan de slag. Het is vooral triest voor de mensen die intimiteit zo enorm missen. Ik heb ze regelmatig huilend of boos aan de telefoon. Ik hoop dat er snel versoepeling komt."

Behoeftes
Henk uit Helden hoopt dat ook. Hij maakt zo'n 4 keer per jaar gebruik van sekszorg, omdat hij vanwege zijn beperkingen wordt geweigerd in clubs en door prostituees. "Ik heb behoeftes net zoals iedereen. En ik mis het contact enorm," zegt hij met tranen in zijn ogen. "Veel mensen die sekszorg verlenen hebben een zorgachtergrond, dus die zijn gevaccineerd. Ik ook. Dan moet er toch wat mogelijk zijn?" Maar dat het ingewikkeld ligt, blijkt wel uit de antwoorden op vragen van een journalist van Trouw. Na een week van het kastje naar de muur gestuurd te zijn, kreeg hij antwoord van het ministerie: “Sekswerkers voor mensen met een beperking zijn geen uitgezonderd contactberoep.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen