Overslaan en naar de inhoud gaan

Sekswerkers komen door corona in illegaliteit terecht

Geplaatst opwoensdag 12 mei 2021 - 16:06

De seksindustrie ligt door de coronacrisis vrijwel stil, maar achter de schermen gaat het werk illegaal gewoon door. Met alle gevaren van dien.

Dat vertellen twee sekswerkers in gesprek met L1.

Bordelen weer open
Sinds de coronacrisis zijn de bordelen gesloten en mogen sekswerkers hun beroep niet meer uitoefenen. Als de plannen van het kabinet doorgaan komen er volgende week versoepelingen en mogen ook de sekswerkers weer aan de slag. Ook toen ze dicht waren, zijn de meeste sekswerkers gewoon doorgegaan met klanten ontvangen, zo blijkt. De meesten deden dit omdat ze anders geen inkomsten hadden.

Chantage
Het werken in de illegaliteit is gevaarlijk, zo vertelt Elisa (24) uit Roermond. Ze maakte bijvoorbeeld een aantal keer mee dat klanten haar chanteerden. "We hadden per mail een prijs afgesproken, maar bij betaling gaf de klant maar de helft en dreigde hij te melden dat ik stiekem aan het werk was." Het overkomt meerdere prostituees de laatste tijd, vertelt Elisa.

Showgirl
Veel sekswerkers voelen zich gediscrimineerd omdat ze niet of nauwelijks financiële steun krijgen. Linda Lush (dat is haar artiestennaam) zit al jaren in de seksindustrie, maar sinds ruim een jaar zijn haar inkomsten flink gekelderd. “We mogen niks, de industrie ligt stil. Ik werkte als Showgirl in Duitsland, maar zit nu thuis. Ik doe nog wel wat webcammen, maar verder vrijwel niets en steun van de overheid krijg ik niet omdat ik ingeschreven sta in de categorie Kunst en Entertainment,” vertelt de Geleense, die inmiddels een baantje als poetsvrouw heeft aangenomen. Het liefste wil ze haar sekswerk voortzetten, ondanks het taboe dat er nog altijd heerst.

L1

Criminelen
Af en toe ontvangt ze nog wel eens een klant, maar ze is toch ook wel bang voor boetes. “De markt is nu nog meer in handen van criminelen. Er is geen enkele controle en vooral buitenlandse meisjes lopen gevaar. Ik heb al gehoord dat meiden uit rijdende auto’s worden gegooid. Er moet snel iets gebeuren,” zegt Linda. Ze vindt het gek dat kappers wel mogen werken en prostituees niet. “Een kapper hijgt ook boven je hoofd.” Concrete voorbeelden van misstanden in Limburg zijn er niet, waarschijnlijk omdat meisjes geen aangifte durven te doen. Maar in Rotterdam en Bergen op Zoom kwamen er wel aangiftes binnen van sekswerkers die werden overvallen, vastgebonden, verkracht en beroofd. De politie is nog op zoek naar de daders.

Hypocriet
De Kerkraadse Stephanie zit al zeven jaar in de seksbranche en vindt het hypocriet dat ze niet officieel aan het werk mag. Toch ontvangt ze klanten, simpelweg omdat ze geen keuze heeft, vertelt ze. Stephanie doet haar verhaal anoniem. Niet alleen omdat ze illegaal werkt, maar ook vanwege het taboe dat er nog altijd heerst. Zo weten haar ouders niet dat ze dit werk doet. Ze heeft ervaren dat door corona de doelgroep verandert. “We vervullen toch een levensbehoefte en je merkt dat heel veel mannen ‘huidhonger’ hebben. Ze zoeken gezelschap en intimiteit.

L1

Pedofiel
De illegaliteit trekt ook duistere figuren aan, zeggen de prostituees. Laatst had ik een klant die wilde dat ik me verkleedde als een tienjarig meisje, ook drukte hij drugs letterlijk onder mijn neus, terwijl ik die niet meer gebruik. Dat vond ik een nare ervaring,” vertelt Stephanie. Via internet weten veel mannen haar toch te vinden. Afspreken doet ze of bij haar of de klanten thuis. Sommigen willen cardates, met alle gevaren van dien. “Daarom wil ik samen met een vriendin een vakantiehuisje huren en van daaruit werken. Dat voelt toch veiliger", aldus Stephanie.

Verbod
Daisy Jacobs is oprichter van de stichting Sexpower.nl. Daar kunnen sekswerkers terecht met hun vragen en problemen. Ook zij constateert dat de problemen alleen maar toenemen. "Sommige politieke partijen willen betaalde seks zelfs verbieden, maar dat is een slecht plan. Er zijn vrouwen die onder dwang werken, maar er zijn er heel veel die bewust voor dit vak kiezen. En juist de coronacrisis laat zien dat de gevaren alleen maar toenemen als je de sekswerkers buiten sluit."

In Nederland zijn naar schatting 30.000 sekswerkers actief. Hoeveel er nu nog illegaal doorwerken is niet bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen