Overslaan en naar de inhoud gaan

Sekswerk tijdens kantooruren: 'Zet geen zoden aan de dijk'

Geplaatst opmaandag 17 januari 2022 - 17:57

Ook de sekswerkers mogen weer aan de slag, maar alleen van negen tot vijf. In die branche zijn dat niet bepaald gebruikelijke tijden. "Zo'n halve dag werken zet niet veel zoden aan de dijk. Maar we zijn blij dat we mensen weer tevreden naar huis kunnen laten gaan, met rode wangetjes."

Dat vertelt Jacqueline Rutten, eigenaresse van seksclub Sanne Privé in Herten. Haar zaak is normaal gesproken tot elf uur 's avonds open. "We zijn dus niet echt een nachtbedrijf, maar tot vijf uur is wel een héél kort dagje werken."

Jaar dicht
Maar alle inkomsten zijn welkom. Haar zaak was bij elkaar opgeteld ruim een jaar dicht. "Het was verlenging op verlenging. Dat was best heftig. We staan nu echt te popelen om weer gasten te ontvangen en mensen weer tevreden naar huis te laten gaan. We hebben het mooiste vak op de wereld", vertelt Rutten.

Video: L1

Geen coronasteun
Haar privéhuis kon op weinig financiële steun rekenen toen het gesloten was. In eerste instantie kreeg Rutten zelfs helemaal niks. "De belastingdienst adviseerde 20 jaar geleden om ons te registreren als een kamerverhuurbedrijf, niet als een boordeel. Alleen kregen die wel coronasteun en kamerverhuurbedrijven niet. Uiteindelijk hebben we toch nog iets gekregen. Maar dat was niet eens voldoende om de huur van te betalen", zegt Rutten.

Illegale prostitutie
In de tijd dat haar zaak dicht was, zag ze om haar heen dat de illegale prostitutie opleefde. "Absoluut, dat is door corona uit de klauwen gelopen. Meisjes vielen ook buiten de boot met allerlei coronasteunregelingen, net als veel andere mensen. Er moet dan toch brood op de plank komen en dan gaan ze thuis ontvangen, met alle gevaren die dat met zich meebrengt. Er is geen bescherming, je weet niet wie je binnenlaat. Het gebeurt allemaal geheim dus je kunt ook niet naar de politie."

Online seksadvertenties
Het aantal seksuele diensten dat online werd aangeboden is tijdens de sluiting van de legale bedrijven eerder toegenomen dan verminderd, zegt Jessica van den Burg in een interview met Het Parool. Ze is teamchef van de afdeling Vreemdelingenpolitie, identificatie en mensenhandel.

Geen grip op uitbuiting
De chef geeft ook aan dat het voor politie, gemeenten en hulpverleners moeilijker was om contact te houden met sekswerkers toen legale bedrijven dicht waren.

Hierdoor was het ook een stuk lastiger om seksuele uitbuiting op te sporen. Het aantal meldingen hiervan nam vorig jaar ook met 40 procent af. “Zonder corona is het al een hele opgave om mannen en vrouwen die uitgebuit worden te bereiken. Daar is heel veel geduld en vertrouwen voor nodig, maar corona heeft dat nog ingewikkelder gemaakt", zegt Van den Burg.

Veiliger
Rutten is daarom opgelucht dat de legale bedrijven weer open zijn. "Het voordeel is dat je weet dat alles goed geregeld is, ook bijvoorbeeld de hygiënevoorschriften. De vrouwen worden niet uitgebuit en zitten er vrijwillig."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen