Overslaan en naar de inhoud gaan

'Seksrabbijn' Berland veroordeeld in Israël

Geplaatst opvrijdag 18 november 2016 - 13:30

Rabbijn Eliezer Berland, in Nederland beter bekend als de 'seksrabbijn', is in Israël veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf voor mishandeling en aanranding.

Berland (79) heeft onder meer bekend dat hij zijn positie heeft misbruikt door seksuele handelingen te verrichten met vrouwen die naar hem toekwamen voor advies en spirituele bijstand. Volgens Israelische media heeft de rabbijn een deal met justitie gesloten. Hoeveel strafvermindering het akkoord heeft opgeleverd, is niet bekendgemaakt.

Maasbree, Susteren en Baarlo
De prediker sloeg drie jaar geleden op de vlucht nadat hij was beschuldigd van seksueel misbruik van vrouwen uit zijn geloofsgemeenschap. Hij trok een tijd met een groep volgelingen door Nederland en verbleef onder andere in Maasbree, Susteren en Baarlo. Later werd hij ook nog gezien op Texel, de Veluwe en in Zeeland. De groep werd regelmatig weggestuurd vanwege overlast.

Volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland in Baarlo.
Foto: De Limburger/Stefan Koopmans

Spoorloos verdwenen
In Nederland kon de sekteleider vrij rondlopen zolang zijn juridische strijd om uitlevering te voorkomen zich voortsleepte. Uiteindelijk besliste de Hoge Raad vorig jaar definitief dat Berland aan Israël mocht worden uitgeleverd. Daarop verdween hij spoorloos, om later op te duiken in Zuid-Afrika. Dat land leverde hem afgelopen zomer uit aan Israël. Daarmee was zijn vlucht ten einde.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen