Overslaan en naar de inhoud gaan

Seks in centrum Roermond gefilmd: justitie ziet verkrachting

Geplaatst opwoensdag 25 november 2020 - 12:34

Yasin O. (21) gaat twee jaar de cel in, als het aan justitie ligt. Op camerabeelden zou duidelijk te zien zijn hoe hij een vrouw verkrachtte in Roermond. Zelf zegt de jonge Eritreeër dat er sprake was van vrijwillige seks.

Dit alles gebeurde op 9 april, een donderdagavond, in de omgeving van het Munsterplein.

Sprekende beelden
Op verschillende beelden is volgens de aanklager te zien hoe Yasin de vrouw aanspreekt, een stuk met haar meeloopt richting de Abdijhof en op een zeker moment seks met haar heeft. Ook zou te zien zijn hoe hij aan haar arm trekt en haar op momenten tegenhoudt. "Dit laat niets aan de verbeelding over. Zij wilde niet, hij wilde wel", zei de aanklager woensdag tijdens het proces.

Betaalde seks
Zelf heeft de twintiger een andere versie van de feiten. "Ze stond op straat en ik vroeg haar of ze bereid was om tegen betaling seks te hebben. Voor zover ik weet, hadden we een afspraak. Ik had een beetje gedronken, dus ik weet eigenlijk niet zeker of we daadwerkelijk seks hebben gehad." Bij de politie verklaarde hij wél dat hij seks had met de vrouw.

Geconfronteerd met die afwijking in zijn verklaringen, zei hij dat hij simpelweg de Nederlandse taal niet machtig is. "Ik wist niet waar ik voor tekende toen ik bij de politie zat. Die verklaringen kloppen niet", zei Yasin woensdag. Zijn verhaal werd woensdag overigens vertaald door een tolk.

Verstandelijke beperking
Yasin werd onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Zij zagen een jonge man met een verstandelijke beperking en adviseerden om die reden het jeugdstrafrecht toe te passen. "Normaal gesproken zou je hier zonder enige schaamte drie tot vier jaar celstraf kunnen eisen", zei de aanklager. "Maar het maximum voor jeugdstraf is twee jaar. Ik zie geen reden om onder die straf te zitten."

Vergunning kwijt
Hij wil ook een gebiedsverbod voor een groot deel van het Roermondse stadscentrum. Ook zou Yasin twintig dagen cel moeten uitzitten voor een oude zaak, waarin hij werd veroordeeld voor het mishandelen van een agent. Toen kreeg hij een voorwaardelijke straf.

Het is overigens nog maar de vraag of Yasin veel zal voelen van een eventueel gebiedsverbod; in september liep zijn verblijfsvergunning af en de kans is reëel dat hij bij een veroordeling gedwongen terugkeert naar Eritrea. Dat land ontvluchtte hij elf jaar geleden.

Even nagedacht
Zijn advocate Rose-Marijn Teeuwen vroeg woensdag om volledige vrijspraak. "Client zou hebben afgesproken voor vijftig euro seks te hebben. Die vijftig euro is ook bij hem aangetroffen." De advocate vond het ook 'opmerkelijk' dat het slachtoffer anderhalve dag na de vermeende verkrachting aangifte deed. "Ze heeft er dus even over nagedacht." De rechter doet binnen twee weken uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen