Overslaan en naar de inhoud gaan

Seizoen zonder thuisrace speelt Verstappen in de kaart

Geplaatst opzondag 3 mei 2020 - 8:00

Op de dag dat de eerste Nederlandse Formule 1-race in 35 jaar verreden had moeten worden, lijkt een Dutch GP in 2020 verder weg dan ooit. Dat hoeft voor Max Verstappen echter geen slechte zaak te zijn.

De aangepaste Formule 1-kalender die in de steigers staat lijkt ervoor te zorgen dat Verstappen twee thuisraces door de neus geboord ziet worden. De wedstrijden die wél op de rol staan, en de opbouw van dat aangepaste seizoen, lijken echter in zijn voordeel te spreken.

Roet in het eten
Het had zomaar gekund: Hollandse weersomstandigheden, een Noordzeekust die het moet afleggen tegen een oranje zee aan Verstappen-fans en een Limburger achter het stuur die de eerste GP-winnaar op Nederlandse bodem sinds Niki Lauda kon worden. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. Inmiddels zijn we een waslijst aan afgelaste races verder en waar een deel nog een plek krijgt op de nieuwe kalender, lijken Zandvoort en ook Spa-Francorchamps het te kunnen schudden.

Lees ook: 'Geen Zandvoort en Spa voor Verstappen in 2020'

Redenen: overheidsmaatregelen, tijd en, zoals vaak in de Formule 1, geld. Tot 1 september zijn evenementen in Nederland en België uit den boze, ook races zonder publiek. Daardoor ging een streep door de originele data. Vrijdag liet Zandvoort aan Ziggo weten géén verzoek vanuit Formula One Management (FOM) te hebben gekregen voor een nieuwe racedatum. En als die vraag er wel zou zijn, was het onduidelijk wanneer vanuit Nederland duidelijkheid geschept zou kunnen worden.

Inkomsten
FOM stelt intussen alles in het werk om zeker vijftien races te plannen. Dat aantal is vanwege televisiecontracten, en dus inkomsten, belangrijk. Het schadevrij stellen van circuits heeft voor de FOM natuurlijk niet de voorkeur. En dat leek voor Zandvoort wel een voorwaarde te zijn, aangezien het een van de circuits is voor wie het financieren van een GP zonder toeschouwersrecettes onhaalbaar is. Datzelfde geldt voor Spa-Francorchamps. Circuits moeten bovendien af te sluiten zijn voor de buitenwereld. Dat is op de ene plek eenvoudiger dan de andere.

Thuisrace
Met Spa-Francorchamps stond er de afgelopen jaren al een verkapte ‘thuisrace’ op de kalender voor Verstappen. Ieder jaar opnieuw trekken er tienduizenden Limburgers met leeuwenpakken, vlaggen en Verstappen-petjes naar Spa om hem aan te moedigen. Maar succesvol waren die ‘thuisraces’ niet; verwachtingsvolle oranje tribunes leken als een lap op de rode stier Verstappen te werken.

Lees ook: Thuisrace Max Verstappen snel voorbij na crash

Correlatie
In 2015 werd hij er in een Toro Rosso nog knap achtste, in 2016 nam de te gretige Max teveel risico in de eerste bocht, wat hem zijn voorvleugel én een goed resultaat kostte – hij werd elfde. In 2017 parkeerde hij zijn auto met technische problemen voor de volle tribunes, in 2018 bleek een eenzame rit naar plek drie het maximaal haalbare. In 2019 werd het weer een tranendal. Na opnieuw een aanrijding in de eerste bocht viel Verstappen uit. De correlatie tussen de belabberde prestaties en de druk van een thuisrace is niet wetenschappelijk aan te tonen, maar dat Verstappen de vruchten er niet van plukt, is duidelijk.

Enkele dagen geleden zag de virtuele kalender voor 2020 volgens de Duitse krant BILD er zo uit:

Concept Formule 1-seizoen volgens Bild
Beeld: L1 (Foto: ANP / Data: Bild)

Lees ook: Mogelijk twee raceweekends aaneen op zelfde circuit

Een dubbele seizoensopener in Oostenrijk klinkt Verstappen als jodelmuziek in de oren. Sinds de Limburger in een Red Bull rijdt, pakte hij op geen enkele circuit zoveel punten als op de, inderdaad, Red Bull Ring. De laatste twee races wist hij er zelfs te winnen. Kan de Limburger dat kunstje herhalen, dan neemt hij met een bliksemstart het heft in handen in het verkort seizoen.

Lees ook: 'Magistrale zege Verstappen zegen voor de sport'

Twee keer zo vaak op podium
De drie GP’s waarvan bevestigd is dat ze dit jaar hoe dan ook niet verreden worden, namelijk Australië, Monaco en Frankrijk, kan hij missen als kiespijn. Reken je ook België mee, dan reed Verstappen tot dusver dertien races in een Red Bull op die circuits. Daar won Max er geen enkele van en slechts drie keer reed hij naar het podium: een podiumscore van 23 procent. Op de andere circuits, waarvan een groot deel in 2020 ook weer de Formule 1 verwelkomt, finishte Verstappen gemiddeld twee keer zo vaak op het podium, namelijk in 42 procent van de races.

ANP-352904284
Verstappen na één van zijn uitvalbeurten op Spa-Francorchamps.
Foto: ANP

Schakelaar om
Critici zullen aanvoeren dat Red Bull normaliter in de loop van een seizoen de achterstand op Mercedes en Ferrari verkleinde, en dat een verkort seizoen daardoor nadelig is. Daar valt iets voor te zeggen. Tegelijkertijd brak Red Bull in 2019 met die trend sinds niet Renault, maar Honda de motoren levert. Die motorleverancier had na zeven matige eerste races de performance in één klap wel in orde. Sinds bij de GP van Oostenrijk de schakelaar om ging, kon Verstappen niet steeds vaker, maar zelfs voortdurend met de Mercedessen en Ferrari’s concurreren; los van Ferrari’s brandstoftoevoertruc die de Italianen veel snelheid, maar ook een tik op de vingers opleverde.

Lees ook: Oproer in de Formule 1: FIA en Ferrari versus de rest

De fabrieken zijn al weken dicht, de ontwikkeling van de auto’s staat daarmee stil en het valt voor Verstappen te hopen dat de onderlinge verschillen tussen Mercedes, Ferrari en Red Bull klein zijn gebleven. Races waarin Verstappen in de afgelopen jaren excelleerde, toen halverwege en aan het eind van het jaar, vormen nu de harde kern van een intense voorlopige racekalender. Die ruimte is er mede door het wegstrepen van de thuisraces. En het is de vraag of Verstappen in de jacht op de wereldtitel daar wakker van moet liggen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen