Overslaan en naar de inhoud gaan

Seizoen begint: maar wie haalt het witte goud uit de grond?

Geplaatst opvrijdag 20 maart 2020 - 6:00

Het aspergeseizoen begint. Geen feestelijke aftrap dit jaar met tal van genodigden. Telers maken zich meer zorgen om de vraag wie het witte goud de komende weken uit de grond gaat halen nu de vaste seizoenskrachten uit Polen en Roemenië niet durven of kunnen komen.

Rob van den Beucken uit Helden denkt dat hij het de komende tijd wel redt met een aantal stekers waarvan hij zeker weet dat ze komen. "Voor de weken erna wordt het spannend", zegt hij.

Video: L1

Poolse aspergestekers
De aspergeteler en boomkweker aan de Baarloseweg heeft met name in Polen nauwe contacten met zijn stekers. "We bellen ons suf en de verhalen zijn begrijpelijk. Iedereen maakt zich zorgen over het corona-virus. Ze willen wel komen maar weten niet hoe. In de regelgeving is veel onduidelijkheid. Mogen onze mensen nu wel of niet het land uit."

Grenzen potdicht
Er is twijfel bij ervaren aspergestekers uit met name Polen om met de auto huis en haard te verlaten tijdens de viruscrisis die ook hun land treft. Bovendien zitten grenzen potdicht. "Er worden zelfs vliegtickets aangeboden om de mensen hier te krijgen heb ik gehoord", vertelt Jan Linssen.

Optimist
Jan Linssen is voorzitter van het Asperge Gilde Peel en Maas. Uit deze regio komt het gros van de aspergeproductie. Twintig telers zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband. Linssen is een optimist. "Ik weet niet of we dit al een crisis moeten noemen. Dit is zeker een moeilijke tijd. Maar ik ben er van overtuigd dat de asperges gewoon de weg naar de consument gaan vinden."

Lees ook: Een vijfde Nederlandse aspergegrond ligt in Peel en Maas

Zachte winter
De asperges zijn, dankzij de zachte winter, vroeger dan gebruikelijk klaar voor de markt. Eind maart kunnen ze al uit de volle grond gestoken worden. Dat is twee weken eerder dan normaal. Al zal de vroege oogst de komende jaren 'eerder regel dan uitzondering zijn', zei Will Teeuwen van de Limburgse aspergekwekerij Teboza eind februari al.

Lees ook: Asperges door zachte winter eind maart al op je bord

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen