Overslaan en naar de inhoud gaan

Seizoen begint: maar wie haalt het witte goud uit de grond?

Geplaatst opvrijdag 20 maart 2020 - 6:00

Het aspergeseizoen begint. Geen feestelijke aftrap dit jaar met tal van genodigden. Telers maken zich meer zorgen om de vraag wie het witte goud de komende weken uit de grond gaat halen nu de vaste seizoenskrachten uit Polen en Roemenië niet durven of kunnen komen.

Rob van den Beucken uit Helden denkt dat hij het de komende tijd wel redt met een aantal stekers waarvan hij zeker weet dat ze komen. "Voor de weken erna wordt het spannend", zegt hij.

Video: L1

Poolse aspergestekers
De aspergeteler en boomkweker aan de Baarloseweg heeft met name in Polen nauwe contacten met zijn stekers. "We bellen ons suf en de verhalen zijn begrijpelijk. Iedereen maakt zich zorgen over het corona-virus. Ze willen wel komen maar weten niet hoe. In de regelgeving is veel onduidelijkheid. Mogen onze mensen nu wel of niet het land uit."

Grenzen potdicht
Er is twijfel bij ervaren aspergestekers uit met name Polen om met de auto huis en haard te verlaten tijdens de viruscrisis die ook hun land treft. Bovendien zitten grenzen potdicht. "Er worden zelfs vliegtickets aangeboden om de mensen hier te krijgen heb ik gehoord", vertelt Jan Linssen.

Optimist
Jan Linssen is voorzitter van het Asperge Gilde Peel en Maas. Uit deze regio komt het gros van de aspergeproductie. Twintig telers zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband. Linssen is een optimist. "Ik weet niet of we dit al een crisis moeten noemen. Dit is zeker een moeilijke tijd. Maar ik ben er van overtuigd dat de asperges gewoon de weg naar de consument gaan vinden."

Lees ook: Een vijfde Nederlandse aspergegrond ligt in Peel en Maas

Zachte winter
De asperges zijn, dankzij de zachte winter, vroeger dan gebruikelijk klaar voor de markt. Eind maart kunnen ze al uit de volle grond gestoken worden. Dat is twee weken eerder dan normaal. Al zal de vroege oogst de komende jaren 'eerder regel dan uitzondering zijn', zei Will Teeuwen van de Limburgse aspergekwekerij Teboza eind februari al.

Lees ook: Asperges door zachte winter eind maart al op je bord

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen