Overslaan en naar de inhoud gaan

Seizoen begint: maar wie haalt het witte goud uit de grond?

Geplaatst opvrijdag 20 maart 2020 - 6:00

Het aspergeseizoen begint. Geen feestelijke aftrap dit jaar met tal van genodigden. Telers maken zich meer zorgen om de vraag wie het witte goud de komende weken uit de grond gaat halen nu de vaste seizoenskrachten uit Polen en Roemenië niet durven of kunnen komen.

Rob van den Beucken uit Helden denkt dat hij het de komende tijd wel redt met een aantal stekers waarvan hij zeker weet dat ze komen. "Voor de weken erna wordt het spannend", zegt hij.

Video: L1

Poolse aspergestekers
De aspergeteler en boomkweker aan de Baarloseweg heeft met name in Polen nauwe contacten met zijn stekers. "We bellen ons suf en de verhalen zijn begrijpelijk. Iedereen maakt zich zorgen over het corona-virus. Ze willen wel komen maar weten niet hoe. In de regelgeving is veel onduidelijkheid. Mogen onze mensen nu wel of niet het land uit."

Grenzen potdicht
Er is twijfel bij ervaren aspergestekers uit met name Polen om met de auto huis en haard te verlaten tijdens de viruscrisis die ook hun land treft. Bovendien zitten grenzen potdicht. "Er worden zelfs vliegtickets aangeboden om de mensen hier te krijgen heb ik gehoord", vertelt Jan Linssen.

Optimist
Jan Linssen is voorzitter van het Asperge Gilde Peel en Maas. Uit deze regio komt het gros van de aspergeproductie. Twintig telers zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband. Linssen is een optimist. "Ik weet niet of we dit al een crisis moeten noemen. Dit is zeker een moeilijke tijd. Maar ik ben er van overtuigd dat de asperges gewoon de weg naar de consument gaan vinden."

Lees ook: Een vijfde Nederlandse aspergegrond ligt in Peel en Maas

Zachte winter
De asperges zijn, dankzij de zachte winter, vroeger dan gebruikelijk klaar voor de markt. Eind maart kunnen ze al uit de volle grond gestoken worden. Dat is twee weken eerder dan normaal. Al zal de vroege oogst de komende jaren 'eerder regel dan uitzondering zijn', zei Will Teeuwen van de Limburgse aspergekwekerij Teboza eind februari al.

Lees ook: Asperges door zachte winter eind maart al op je bord

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen