Overslaan en naar de inhoud gaan

Seizoen begint: maar wie haalt het witte goud uit de grond?

Geplaatst opvrijdag 20 maart 2020 - 6:00

Het aspergeseizoen begint. Geen feestelijke aftrap dit jaar met tal van genodigden. Telers maken zich meer zorgen om de vraag wie het witte goud de komende weken uit de grond gaat halen nu de vaste seizoenskrachten uit Polen en Roemenië niet durven of kunnen komen.

Rob van den Beucken uit Helden denkt dat hij het de komende tijd wel redt met een aantal stekers waarvan hij zeker weet dat ze komen. "Voor de weken erna wordt het spannend", zegt hij.

Video: L1

Poolse aspergestekers
De aspergeteler en boomkweker aan de Baarloseweg heeft met name in Polen nauwe contacten met zijn stekers. "We bellen ons suf en de verhalen zijn begrijpelijk. Iedereen maakt zich zorgen over het corona-virus. Ze willen wel komen maar weten niet hoe. In de regelgeving is veel onduidelijkheid. Mogen onze mensen nu wel of niet het land uit."

Grenzen potdicht
Er is twijfel bij ervaren aspergestekers uit met name Polen om met de auto huis en haard te verlaten tijdens de viruscrisis die ook hun land treft. Bovendien zitten grenzen potdicht. "Er worden zelfs vliegtickets aangeboden om de mensen hier te krijgen heb ik gehoord", vertelt Jan Linssen.

Optimist
Jan Linssen is voorzitter van het Asperge Gilde Peel en Maas. Uit deze regio komt het gros van de aspergeproductie. Twintig telers zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband. Linssen is een optimist. "Ik weet niet of we dit al een crisis moeten noemen. Dit is zeker een moeilijke tijd. Maar ik ben er van overtuigd dat de asperges gewoon de weg naar de consument gaan vinden."

Lees ook: Een vijfde Nederlandse aspergegrond ligt in Peel en Maas

Zachte winter
De asperges zijn, dankzij de zachte winter, vroeger dan gebruikelijk klaar voor de markt. Eind maart kunnen ze al uit de volle grond gestoken worden. Dat is twee weken eerder dan normaal. Al zal de vroege oogst de komende jaren 'eerder regel dan uitzondering zijn', zei Will Teeuwen van de Limburgse aspergekwekerij Teboza eind februari al.

Lees ook: Asperges door zachte winter eind maart al op je bord

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen