Overslaan en naar de inhoud gaan

Screening als wapen in strijd tegen zorgcowboys

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 13:35

Er moet een goede screening worden ontwikkeld om malafide zorgcowboys buiten de deur te houden. Criminelen blijken in Limburg via zorginstellingen misbruik te maken van kwetsbare cliënten en hun zorggeld.

"Dat instrument zou ons helpen. We moeten vooraf kunnen toetsen of een instelling op de zorgmarkt alleen zichzelf wil verrijken", zegt burgemeester Luc Winants van Venray en tevens portefeuillehouder zorgfraude in Limburg op L1 Radio.

'Werk aan de winkel'
Daarnaast vraagt het bestuurlijke aandacht vanuit de gemeente, provincie en het Rijk om dit probleem op te lossen, vindt Winants. De zorgwereld is een wereld waarin vertrouwen hoog in het vandaal staat. Maar dat vertrouwen wordt geschaad door malafide zorgcowboys die misbruik maken van kwetsbare cliënten. "Er is echt werk aan de winkel. Dit is intens triest", concludeert Winants.

Kwetsbare groepen in de onderwereld
De criminele zorgoprichters hebben vrij spel: er is namelijk amper zicht op deze vorm van ondermijning. De lijst met illegale praktijken is enorm. Het gaat onder meer om fraude met urendeclaratie, zorg die niet geleverd wordt en witwaspraktijken. Maar zeker ook criminele uitbuiting. Kwetsbare cliënten maken via de zorgcowboys kennis met de onderwereld en moeten hulp bieden bij de productie van hennep. Deze groep knipt henneptoppen en moet het helpen verspreiden.

Het ronselen van kwetsbare personen moet volgens Winants gestopt worden. "Er wordt een afhankelijkheid gecreëerd van deze groep mensen in een wereld waar ze niet thuis horen. Kwetsbare groepen komen niet meer uit die onderwereld. Daar is dringend hulp voor nodig."

Lees ook: Cliënten zorginstellingen ingezet bij criminele activiteiten

15 casussen in Limburg
Provinciaal zijn minstens vijftien signalen of voorbeelden van dit soort louche zorgaanbieders aan het licht gekomen. Er is een verkennend onderzoek geweest en die signalen worden verder onderzocht, meldt Winants. Maar deze getallen zijn volgens Winants nog maar het topje van de ijsberg. "Uit dat verkennend onderzoek is gebleken dat het probleem waarschijnlijk groter en dieper is."

Welke instellingen betrokken zijn bij het onderzoek kan Winants niet zeggen. "Het onderzoek loopt namelijk nog."

Melden
Maar zijn er geen medewerkers die aan de bel trekken als ze vermoeden dat er iets niet pluis is? Die zijn er volgens Winants zeker. "Er zijn professionals die aan de bel trekken en dat is goed. Belangrijk is dat er meldingen worden gedaan zodat we dit kunnen stoppen."

Landelijk probleem
Niet alleen in onze provincie komt het voor dat criminelen via zorgbedrijven en over de rug van cliënten hun slag slaan. RTL Nieuws deed namelijk onderzoek en daaruit is gebleken dat het aantal landelijk op 70 ligt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen